Ειρηνη Σταυρου: “οι καλλιτέχνες “βλέπουν” περισσότερο με τον εσωτερικό τους κόσμο πάρα με τα μάτια τους”

Σε ποιά ηλικία ξεκινήσατε να ζωγραφίζετε;

Από παιδί θυμάμαι να με γοητεύουν οι ζωγραφιές με την έννοια ότι εκτός ότι ήθελα να ζωγραφίζω συνέχεια τα γνωστα σκιτσα που κανουν ολα τα παιδια σπιτάκια, δεντρα και ανθρωπινες φιγουρες θαύμαζα και τους πινακες που έβρισκα μέσα σε βιβλια καθώς και τις εικονογραφήσεις των βιβλίων.

Με λίγα λόγια έλεγα οτι θέλω να γίνω ζωγράφος (αν και δεν έγινε ακριβώς ετσι) ακολούθησα άλλη κατεύθυνση όμως μέσα μου είχα την ανάγκη να κάνω αυτό που αγαπουσα, να ζωγραφιζω. Έτσι από τα 27 μου ερασιτεχνικά γράφτηκα σε μια σχολή του δήμου της πόλης όπου κατοικω αρχικά και επειτα σε διάφορα ιδιωτικά εργαστήρια από τότε έως και σήμερα ασχολουμαι με τη ζωγραφική ερασιτεχνικά.

Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται;

Πιστεύω ότι γεννιόμαστε έτσι και αλλιώς με κάποιο χαρακτήρα.

Έτσι πιστεύω ότι γεννιέσαι καλλιτεχνης, οι καλλιτέχνες έχουν από τη φύση τους έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα να βλέπουν πιστεύω τον κόσμο πιο πολύ με τον εσωτερικό τους κόσμο πάρα με τα ματια τους. Νιώθουν πολύ πιο έντονα τα πάντα γύρω τους.

Ποιά λέξη σας εκφράζει ως καλλιτέχνη;

Μελέτη – Εξασκηση

Νοιώθετε την «έμπνευση» πριν δημιουργήσετε;

Συνήθως πριν, για εμένα έμπνευση είναι η διάθεση να θέλω να ζωγραφισω. Εννοώ ότι υπάρχουν φορές που έχω ανάγκη τη ζωγραφική. Η ιδέα-έμπνευση υπάρχει μέσα μου και θελω να την αποτυπωσω. Αν και δεν είναι κανόνας, συμβαίνει και κατά διάρκεια που ξεκινάς να κάνεις ένα έργο.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως Καλλιτέχνη;

Δεν ξέρω πως θα χαρακτήριζα γενικά τον εαυτό. Σίγουρα είμαι ένας άνθρωπος που παρατηρεί το περιβάλλον του (τη διάθεση των ανθρώπων τις συμπεριφορές τους, τη φύση τα ζώα) και επηρεάζομαι από αυτό άλλες φορές θετικά και άλλες αρνητικα ανάλογα με το τι εισπράττω από αυτο.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Δεν κάνω σχέδια με την έννοια ότι βάζω στόχους που θα πρέπει να τους πραγματοποιήσω. Κάνω όνειρα που ειναι για μένα μια όμορφη διαφύγη από την πραγματικότητα και δεν τα αποκαλύπτω ειναι το μυστικό για να πραγματοποιούνται.

Βιογραφικό.

Γεννήθηκα το 1982 στην Καρδιτσα.

Περασα στο ΤΕΙ Λάρισας στη σχολή οικονομίας και Διοίκησης, τμήμα διοίκηση επιχειρήσεων.

Παρακολούθησα για 3 χρονια μαθήματα ζωγραφικης στο εργαστήριο του δημου Καρδίτσας.

Έπειτα παρακολούθησα μαθήματα σε ιδιωτικά εργαστήρια τέχνης για 2 χρόνια. Συμμετείχα σε 3 ομαδικές εκθέσεις.

Σήμερα εργάζομαι σε Βιβλιοπολείο στην πόλη όπου ζω, αγαπώ πολύ και τα βιβλία και είμαι τυχερή που μπορώ να είμαι σε έναν τέτοιο χωρο.

Συνεχίζω τον ελεύθερο χρόνο μου να κάνω ερασιτεχνικά αυτό που αγαπώ να ζωγραφιζω.