Εγιάλ Βάιτσμαν “Forensic Architecture”

Η βία στο μεταίχμιο της ανιχνευσιμότητας

Μετάφραση: Δανάη Καπράνου
Επιμέλεια: Στέφανος Λεβίδης


ISBN: 978-960-589-129-9 | σελίδες: 240 | διαστάσεις: 23×17εκ. | τιμή: 16.00€


Ο Εγιάλ Βάιτσμαν, ιδρυτής και διευθυντής του ερευνητικού ινστιτούτου Forensic Architecture, παρουσιάζει την ιστορία, τις μεθοδολογικές πρακτικές, τις επιστημολογικές προκείμενες, τις δυνατότητες και τους περιορισμούς των ερευνών της ομάδας του σε περιστατικά παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το βιβλίο εντυπωσιάζει και σοκάρει με την αφηγηματική ανασυγκρότηση και τη λεπτομερή χαρτογραφική και οπτική τεκμηρίωση των υποθέσεων που έχει ερευνήσει η ομάδα και εντέλει παρουσιάζει μια νέα μορφή δημόσιας αλήθειας, η οποία έχει παραχθεί τεχνολογικά, αρχιτεκτονικά και αισθητικά, διατρέχοντας πολλαπλές χωρικές κλίμακες και χρονικές διάρκειες.

Στην Ελλάδα, η Forensic Architecture είναι γνωστή από τις έρευνες τις οποίες διεξήγαγε για τις δολοφονίες του Παύλου Φύσσα και του Ζακ Κωστόπουλου. «Στη δουλειά μας προσπαθούμε συχνά να κάνουμε δύο πράγματα ταυτόχρονα: να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία για να αποκαλύψουμε περιστατικά κατάχρησης κρατικής ή εταιρικής εξουσίας και, επίσης, να κατα­νοήσουμε το ίδιο το πρόβλημα με αυτές τις τεχνολογίες. […] Οι μέθοδοί μας, ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν περιορίζονται απλώς στην “τεχνολογία”. Καθεμία από τις έρευνές μας συνδέει κοινότητες που υφίστανται άμεσα τη βία, ακτιβιστές που διεξάγουν επιτόπια έρευνα, μεμονωμένους ερευνητές και ειδικούς, καλλιτέχνες που μπορούν να παρουσιάσουν τα πράγματα με πρωτότυπο τρόπο και πολιτιστικούς θεσμούς που μπορούν να ενισχύσουν αυτή την έρευνα». Εγιάλ Βάιτσμαν. (Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Ο Εγιάλ Βάιτσμαν (Eyal Weizman) είναι ιδρυτής και διευθυντής του ερευνητικού ινστιτούτου Forensic Architecture και καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Goldsmith. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Architectural Association και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο πανεπιστήμιο Birbeck. Έχει γράψει πάνω από δεκαπέντε βιβλία και έχει διδάξει σε πολλά πανεπιστήμια στην Ευρώπη και την Αμερική. Είναι μέλος του τεχνικού επιστημονικού συμβουλίου του Διεθνούς Ποινικού Εργαστηρίου και του Κέντρου Ερευνητικής Δημοσιογραφίας. Το 2019 εκλέχθηκε διά βίου μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας και μέλος του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.