Δύο πρωτοπόρες λεσβίες

Γράφει ο Νίκος Μουρατίδης

Στις αρχές του προηγούμενοι αιώνα, που τα πάντα ήταν κρυφά και απαγορευμένα, που τα πάντα καλύπτονταν και έμεναν ανομολόγητα, υπήρξαν κάποιοι άνθρωποι – των γραμμάτων και των τεχνών κυρίως – που τόλμησαν και εναντιώθηκαν. Μίλησαν ενάντια στο κατεστημένο, όρθωσαν ανάστημα απέναντι στον σκοταδισμό των θρησκειών και έβγαλαν την γλώσσα στον καθωσπρεπισμό. Μίλησαν ανοιχτά και για τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις.

Η Τρίτη φορά που ανεβαίνει σε Αθηναϊκή σκηνή σημειώνοντας και πάλι μεγάλη επιτυχία, το έργο του Win Wells ”Gertrude Stein and a Companion” (Η Γερτούδη Στάιν και η συνοδός της). Πρωτοπαίχτηκε το 1993 στο θέατρο Αμόρε, κατόπιν το 2005 στο θέατρο Τέχνης της οδού Φρυνίχου και τώρα στο θέατρο Άλμα. Πάντα σε σκηνοθεσία της Νικαίτης Κοντούρη και πάντα με τις ίδιες πρωταγωνίστριες. Τη Μαρία Κατσιαδάκη (Γερτρούδη Στάιν) και την Λυδία Φωτοπούλου (Alice B. Toklas).
Ένα απολαυστικό κείμενο του Win Wells, που μπορεί να μην αναλύει την προσωπικότητα, την ζωή ή το έργο της Γερτρούδη Στάιν, αλλά επικεντρώνεται στην σχέση της με την διά βίου σύντροφο της, Άλις Μπ. Τόκλας.

«Η Γερτρούδη Στάιν και η συνοδός της» είναι ένα απολαυστικό κείμενο που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. Στην θαυμάσια παράσταση της Νικαίτης Κοντούρη, οι δυο ηρωίδες, μας ταξιδεύουν σε μια άλλη εποχή, γεμάτη μυθικά πρόσωπα, σπαρταριστά γεγονότα, που ανάγουν την μοναδική τους σχέση στην επιτομή της αγάπης για όλους όσοι ήταν τυχεροί να αγαπήσουν, να αγαπηθούν και να μείνουν πιστοί στον έρωτά τους μιαν ολόκληρη ζωή.

Για τέσσερις δεκαετίες αποτέλεσαν έναν από τους σημαντικότερους πυρήνες της καλλιτεχνικής πρωτοπορίας στο Παρίσι. Και η Γερτρούδη, δεν θα ήταν τίποτα χωρίς την Άλις. Η Άλις την προστάτευε, την οργάνωνε, την συγκρατούσε και έγραψε την βιογραφία της που την έκανε παγκόσμια γνωστή. Το 1933, το βιβλίο The Autobiography της Alice B. Toklas, έγινε λογοτεχνικό best seller και έφερε τη Στάιν από τη σχετική αφάνεια της cult λογοτεχνίας στο προσκήνιο του mainstream ενδιαφέροντος.
H Γερτρούδη Στάιν και η Αλις Μπ. Τόκλας πρωτοσυναντήθηκαν στο Παρίσι και από τότε δεν χώρισαν, μέχρι την ημέρα του…

Η συνέχεια εδώ https://bit.ly/2KItGA6