Διεθνές Ίδρυμα Σαλαμίς: Η συνεισφορά του στον Πολιτισμό και στην Πολιτιστική Διπλωματία

“Η Σαλαμίνα είναι πάνω από όλα και από κόμματα και από ιδεολογικές αποχρώσεις, ως αιώνιο μοναδικό παγκόσμιο σύμβολο Ελευθερίας, Δημοκρατίας και Πολιτισμού”

Το Διεθνές Ίδρυμα Σαλαμίς έχει συμβάλλει τα μέγιστα στην πραγματοποίηση του εν λόγου εγχειρήματος μετατρέποντας ένα πολεμικό γεγονός σε σύμβολο Ειρήνης διεθνοποιώντας τον παγκόσμιο θεσμό των “Σαλαμινίων” σε 53 χώρες και Αρχηγούς κρατών, ενώ ο Δήμαρχος Σαλαμίνας τίμησε προσφάτως τον Αντιπρόεδρο Κυριάκο Μαριδάκη για την πολύχρονη προσφορά του στα Πολιτιστικά δρώμενα προβάλλοντας παγκοσμίως το θεσμό της επετειακής εκδήλωσης και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς συμβάλλοντας στην ενίσχυση της πολιτιστικής διπλωματίας της χώρας μας ενώ ο Ιδρυτικός Πρόεδρος Χρήστος Μαριδάκης μετά απο 45 χρόνια αγώνων για τη διάσωση και προστασία των αρχαιολογικών-ιστορικών χώρων της Ναυμαχίας, εμπνευστής και διοργανωτής των ΣΑΛΑΜΙΝΙΩΝ επι σειρά ετών ειχε λάβει τιμητική βράβευση μετα-επαίνου μετά απο ομόφωνη απόφαση του ΔΣ του Δήμου Σαλαμίνας καθώς και του Πολεμικού Ναυτικού.

Όπως έχει αναφέρει ο κ. Κυριάκος Μαριδάκης εμπνευστής της παγκόσμιας αναγνωρισιμότητας, όραμα και σκοπός του Διεθνούς Ιδρύματος Σαλαμίς, είναι να ενσωματωθεί η Σαλαμίνα στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη, εφαρμόζοντας τον σχεδιασμό για τον πολιτιστικό τουρισμό που πρωταγωνιστεί στην παγκόσμια προώθηση της Ελλάδας ως κορυφαίου προορισμού 365 ημέρες το χρόνο, ενώ η Ναυμαχία μπορεί να λειτουργεί ως ένα παγκόσμιο γεγονός ειρήνης, ενότητας, αλληλεγγύης όλων των λαών αλλά και κατά του μίσους και του αντισημιτισμού.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Διεθνές Ίδρυμα Σαλαμίς τίμησε την πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό με τιμητικές πλακέτες, όπως επίσης, την κα Μαριάννα και τον κ. Βαρδή Βαρδινογιάννη, με ένα μεγάλο χρυσό στεφάνι για την πολύχρονη συνεργασία και στήριξη, με το χρυσό χειροποίητο στεφάνι που φιλοτέχνησε η γνωστή δημιουργός Αλεξάνδρα Ακριβού-Κόρλου.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της η κα Μαριάννα Βαρδινογιάννη παρουσία του Πρόεδρου της Δημοκρατίας του Πρωθυπουργού και ξένων αξιωματούχων είχε κάνει ιδιαίτερη αναφορά στη στενή συνεργασία που έχει με το Διεθνές Ίδρυμα Σαλαμίς, ενώ τόνισε χαρακτηριστικά το πάθος που διακατέχει το Ίδρυμα να στηρίξει την ιστορία και την ευρύτερη περιοχή της Σαλαμίνας.

Το Διεθνές Ίδρυμα Σαλαμίς (ΜΚΟ) δημιουργήθηκε από την οικογένεια Μαριδάκη κυρίως για τους εκατοντάδες εθελοντές του Ιδρύματος που καλοπροαίρετα και αφιλοκερδώς προσφέρουν από τον πολύτιμο προσωπικό τους χρόνο, αλλά και για τα διεθνή στελέχη, ανώτατους δικαστικούς, διπλωμάτες πολιτικούς,  διεθνολόγους, ιστορικούς, αρχαιολόγους από τις Η.Π.Α. το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, συνδράμοντας με την εμπειρία τους και τη γνώση τους στην προβολή και ανάδειξη της ιστορικής Σαλαμίνας.

Είναι ήδη γνωστό στην κοινή γνώμη, ότι με την απελθούσα Κυβέρνηση συνεργασθήκαν αγαστά επ’ αγαθω της Σαλαμίνας με την πραγματοποίηση της πρώτης διυπουργικής επιτροπής και της διεξαγωγής της Παγκόσμιας Επετείου στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, με τη συμμετοχή δεκάδων πρεσβειών, παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας αποδίδοντας φόρο τιμής σε όλους τους νεκρούς ανεξαρτήτως χρώματος Φυλής θρησκείας εθνικότητας και Κοινωνικής τάξης σε μία παγκόσμια ημέρα Ελευθερίας, Δημοκρατίας, Ειρήνης και Αλληλεγγύης. 

Διότι για αυτούς είναι αυτονόητο ότι η Σαλαμίνα είναι πάνω από όλα και από κόμματα και από ιδεολογικές αποχρώσεις, ως αιώνιο μοναδικό παγκόσμιο σύμβολο Ελευθερίας, Δημοκρατίας και Πολιτισμού.

Για αυτό άλλωστε συνεχίζουν τη συνεργασία και με την σημερινή Κυβέρνηση αλλά και οποιασδήποτε συνταγματικής κυβέρνησης προκύψει στο μέλλον, με όλα τα συναρμόδια υπουργεία και την κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, η οποία ρητά και κατηγορηματικά αναφέρθηκε κατά την επίσημη έναρξη της Διεθνούς Τιμητικής Κοσμητείας «Θερμοπύλες – Σαλαμίνα 2020» στην πολύτιμη εκατέρωθεν συνεργασία μας στο Ζάππειο Μέγαρο, παρουσία του Προέδρου Δημοκρατίας, του Πρωθυπουργού και του Αξιότιμου εν ενεργεία Δημάρχου.

Διατελούν όπως αναφέρουν πάντα στη διάθεσή της Πολιτείας με άξονα την επιστημονική και τεχνοκρατική μας εμπειρία, γνωρίζοντας ότι ο ρόλος τους είναι καθαρά συμβουλευτικός, ως μιας διεθνούς δεξαμενής σκέψεων διακεκριμένων προσωπικοτήτων που τυγχάνουν σεβασμού και υπόληψης, σεβόμενοι απολύτως το θεσμικό ρόλο της συντεταγμένης Πολιτείας και τις Καθοριστικές και αποκλειστικές αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που αφορούν την ανεκτίμητη Νήσο της Σαλαμίνας, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Και όλα αυτά ανιδιοτελώς χωρίς καμία απολύτως οικονομική απολαβή χωρίς να επιζητούν θώκους, τίτλους, αξιώματα, συνεχίζοντας την υπερτετρακονταετή δράση με γνώμονα πάντα την προσφορά στην ιστορία και τον πολιτισμό της γενέτειράς μας. 

Τα αποτελέσματα είναι εμφανή μετά την Παγκόσμια αναγνώριση της επετείου της Ναυμαχίας σε 53 πρεσβείες και Αρχηγούς κρατών, ενισχύοντας την ελληνική πολιτιστική διπλωματία, την προώθηση και προβολή του νησιού σε διεθνείς τουριστικές εκθέσεις όπως του Τελ Αβίβ στο Ισραήλ με αποτέλεσμα την πιστοποίηση από το μεγαλύτερο τουριστικό ισραηλινό πρακτορείο όπως και το σύνολο των κρατών που συμμετέχουν κάθε χρόνο στην εκδήλωση των Σαλαμινίων ενισχύοντας το τουριστικό μας προϊόν.

Αναλυτικότερα η αναφορά της Μ. Βαρδινογιάννη για το Διεθνές Ίδρυμα Σαλαμίς και την Επέτειο των 2.500 χρόνων.

Μ. Βαρδινογιάννη: “Το Διεθνές Ίδρυμα Σαλαμίς στηρίζει με πάθος την περιοχή και την ιστορία της

Μ. Βαρδινογιάννη: Το Διεθνές Ίδρυμα Σαλαμίς στηρίζει με πάθος την περιοχή και την ιστορία της | The Indicator