Δήμητρα Καραχάλιου: “Η έμπνευσή μου αντλείται από την ίδια τη ζωή, τα θέλω μου, τις προσδοκίες μου, τη χαρά, τον πόνο, τα όνειρά μου, τις εμπειρίες, το παρελθόν και το μέλλον”

Στα πλαίσια της προώθησης καλλιτεχνών και της εικαστικής παρουσίασης PRIVE ART II” ο Πολιτιστικός Φορέας DREAMTEAM πιστός σε όσα υπόσχεται για έναν καλύτερο κόσμο (#giaenankaliterokosmo), μας παρουσιάζει τους συμμετέχοντες δημιουργούς αυτής της πρωτοποριακής δράσης και μας τους συστήνει μέσα από την Τέχνη τους.

Πως και πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε συστηματικά με την Τέχνη; Με την Τέχνη ξεκίνησα να ασχολούμαι πριν πολλά χρόνια, μιας και πάντα θαυμαζα κάθε μορφή δημιουργίας και με το μυαλό μου δημιουργούσα διάφορες εικόνες, τις οποίες έπειτα τις έκανα αληθινές μέσα από τα χέρια και την Ψυχή μου. Όλη αυτή η διαδικασία, έως και σήμερα, λειτουργεί ψυχολυτρωτικά και δεν υφίσταται μόνο στη σφαίρα της δημιουργίας.

Σε ποιο ρεύμα ή κίνημα θα εντάσσατε τα έργα σας; Δεν θεωρώ πως ανήκω σε κάποιο συγκεκριμένο ρεύμα. Επηρεάζομαι, θαυμάζω, μελετώ και καταπιάνομαι με διάφορες μορφές εικαστικής Τέχνης. Ίσως να κλίνω πιο πολύ στον σουρεαλισμό με την ευρύτερη έννοιά του, μιας και στα έργα μου διακρίνει κανείς τάσεις αφαίρεσης και συμβολισμού. 

Από που αντλείτε την έμπνευσή σας; Η έμπνευσή μου αντλείται από την ίδια τη ζωή, τα θέλω μου, τις προσδοκίες μου, τη χαρά, τον πόνο, τα όνειρά μου, τις εμπειρίες, το παρελθόν και το μέλλον.

Υπάρχουν προσωπικότητες ή άλλοι καλλιτέχνες που έχουν επηρεάσει το έργο σας; Σαφώς και υπάρχουν, αλλά εγώ πάντα βαζω τα δικά μου στοιχεία, τα οποία επιβάλλεται να επικρατούν, ώστε να χαρακτηρίζουν τα έργα μου.

Ποιά είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε θέσει στον εαυτό σας ως καλλιτέχνης; Η πιο μεγάλη πρόκληση μέχρι τώρα για μένα θεωρώ πως δεν έχει έρθει ακόμα. Ούτως ή Άλλως κάθε νέο έργο είναι από μόνο του μια πρόκληση καθώς και κάθε νέα ατομική έκθεσή μου είναι μια νέα μεγάλη πρόκληση. Δεν φοβάμαι τις προκλήσεις, ΕΧΩ συμμάχους τα όνειρα, τα παιδιά μου και τα πινέλα μου.

Πόσο αποδεκτή είναι η Τέχνη στην Ελλάδα σήμερα και τι ρόλο καλείται να παίξει στο δημόσιο χώρο; Η Τέχνη στη Ελλάδα θεωρώ ότι σήμερα βρίσκεται στα άκρα. Ή θα μιλάμε για αξιόλογους καλλιτέχνες και σωστές εκθέσεις, ή θα κάνουμε λόγο για ανθρώπους που μουτζουρώνουν κι εκθέτουν σε μαζώξεις παρέας. Όμως, στην Ελλάδα, από την αρχαιότητα έως σήμερα, είχαμε κι έχουμε τεράστιους καλλιτέχνες- σταθμούς, τους οποίους θαυμάζω και μελετώ. Έχουμε και πολλούς νεώτερους και νέους αξιοθαυμαστους καλλιτέχνες, που δημιουργούν και κινούνται σωστά, κοντά σε αληθινούς επαγγελματίες του χώρου, που δεν έχουν στόχο μόνο το εμπόριο των έργων των καλλιτεχνών, αλλά και την προαγωγή τής Τέχνης αυτών των δημιουργών.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Δεν κάνω σχέδια. Ζω το τώρα με τα παιδιά, τον σύζυγο και τον εγγονό μου, βιώνω την καθημερινότητά μου με αγάπη και χαρά, όπου τη βρίσκω, κι ονειρεύομαι να ζήσω πολλά χρόνια ακόμα, ώστε αυτή η ίδια η ζωή μου να γίνεται πάντα η έμπνευσή μου!

https://www.facebook.com/dreamteam.org.gr/