Γιώργος Μπαρδάκας: “Η τέχνη για εμένα, είναι δύναμη θετική, είναι αυτή που ρίχνει φως σε εναλλακτικούς δρόμους…”

ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΕΧΝΗ ΕΝΤΟΣ ΕΚΤΟΣ Covid-19
Σύλληψη διοργάνωση & επιμέλεια από την εικαστικό Χρύσα Μπαρζόκα η οποία έχει επιλέξει εξαιρετικούς καλλιτέχνες στην ομάδα που θα παρουσιάσουν έργα που δημιούργησαν αφενός καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας, αφετέρου έργα που εκφράζουν την πρωτόγνωρη εποχή που διανύσαμε.

Θεωρείτε ότι διαθέσατε αρκετό χρόνο στη δημιουργία αυτές τις μέρες του εγκλεισμού; Δυστυχώς πριν ν’ αρχίσει ο γενικός εγκλωβισμός είχε προηγηθεί δικό μου ατύχημα.
Έκοψα τον τένοντα – οπότε η αναγκαστική αργία όλων συνέπεσε με τη δική μου αναγκαστική αποχή από τη δημιουργία.

Βοήθησε η περίοδος ώστε να εκφραστείτε μέσω της τέχνης σας ή βιώσατε δημιουργικό αδιέξοδο; Παρόλο που δεν μπόρεσα να δημιουργήσω με τα χέρια μου όμως το μυαλό μου δεχόταν τα ερεθίσματα και μόλις τα χέρια μου ξαναέγιναν λειτουργικά πριν τέλος της καραντίνας, βίωσα μια έντονη περίοδο δημιουργίας που συνθέτω στην δράση, επίμονη τέχνη. Ήταν το πρώτο που έφτιαξα, μόλις μπόρεσα να ξαναπιάσω ηλεκτροκόλληση – γιατί από εκεί ξεκίνησαν – ο ιός ήταν η αφορμή – η στιγμή που σταμάτησε το καθημερινό μας τρέξιμο και μας έκανε να στραφούμε μέσα μας και να σκεφτούμε. Το δεύτερο έργο λοιπόν που βγήκε ως αποτέλεσμα των όσων βιώσαμε – ήταν το ψάρι από την έκθεση ελπίδα στις βιτρίνες τέχνης του Ο.Τ.Ε. Η τέχνη για μένα, είναι δύναμη θετική, είναι αυτή που ρίχνει φως σε εναλλακτικούς δρόμους ακόμα και στις στιγμές της μεγαλύτερης μαυρίλας μας.

Ποια υλικά χρησιμοποιήσατε ως μέσο έκφρασης; Τα υλικά που σταθερά χρησιμοποιώ είναι μέταλλα σε 2η χρήση. Κάθε κομμάτι μέταλλο που βλέπω πεταμένο δεν το βλέπω σαν σκουπίδι σκέφτομαι ότι έζησε μια ζωή και τώρα περιμένει να το βρει κάποιος και να το δει αλλιώς. Όχι σαν κάτι άχρηστο και τελειωμένο αλλά σαν κάτι που έχει δύναμη και την δυναμική να μεταμορφωθεί και να ζήσει μια δεύτερη ζωή.

Πολιτισμός και κορονοϊός. Άλλο ένα «χτύπημα» για τον πολιτισμό ή μια «ευκαιρία» για πολιτιστική επικοινωνία; Ευκαιρία θα πω χωρίς αμφιβολία – Ευκαιρία για επικοινωνία κάθε είδους και σίγουρα πολιτιστική. Η τέχνη δε γεννιέται μέσα στον εφησυχασμό και την καθημερινότητα. Γεννιέται μέσα από εικόνα συναισθήματα και γεγονότα είτε ατομικά είτε κοινωνικά. Η όλη κατάσταση ήταν πρωτόγνωρη και αφυπνιστική για όλους μας. Έδωσε έναυσμα για δημιουργία σε καθημερινούς ανθρώπους που είτε φτιάξανε πράγματα με τα χέρια τους, είτε γράψαν – πόσο μάλλον στον καλλιτέχνη.