Γιάννης Μιχαηλίδης: “Βρίσκομαι στην αρχή μονάχα της συγγραφικής μου πορείας, με μεγάλο ενθουσιασμό και δίψα για δημιουργία στα χρόνια που θα ακολουθήσουν”

“Νιώθω την έμπνευση συνεχώς, όχι μόνο πριν τη συγγραφή… Πρέπει να μπορείς να κλείσεις τα μάτια και να φανταστείς ένα γεγονός, μια αλληλεπίδραση δυο χαρακτήρων, ίσως την πορεία ολόκληρη ενός πρωταγωνιστή, στο οτιδήποτε.”

Σε ποια ηλικία ξεκινήσατε να γράφετε; Αν η ερώτηση είναι πότε ξεκίνησα να αποτυπώνω την φαντασία μου στο χαρτί, θα πω πως ξεκίνησα να γράφω όταν ήμουν 24 χωρίς όμως να γνωρίζω τότε που θα κατέληγε αυτό. Ο λόγος που ξεκίνησα να γράφω τότε ήταν επειδή είχα αρχίσει να ξεχνάω πράγματα τα οποία σκεφτόμουν για πολλά χρόνια και όχι επειδή ήθελα να δημιουργήσω κάτι. Όταν όμως με τον καιρό αυτό άρχισε να παίρνει διαστάσεις, τότε συνειδητοποίησα πως μπορεί να εξελιχθεί σε αυτό που είναι σήμερα αλλά και μακροπρόθεσμα σε κάτι μεγαλύτερο. Αν από την άλλη η ερώτηση είναι πότε ξεκίνησα να δημιουργώ την ιστορία και τους χαρακτήρες που πρωταγωνιστούν σε αυτή, θα πρέπει να πω πως σε κάποιο βαθμό τα περισσότερα αυτών προϋπήρχαν μέσα μου και καθώς μεγάλωνα, μεγάλωναν και αυτοί οι χαρακτήρες μαζί μου. Τα προσωπικά μου βιώματα επηρέαζαν και σμιλεύαν τις προσωπικότητες που συναντάει κανείς στο Στέμμα της Αυγής, κάτι που προσπαθώ πάντα να αποτυπώνω στο χαρτί καθώς σαν συγγραφέας θέλω να δίνω ιδιαίτερη βαρύτητα στη προσωπικότητα και ατομική εξέλιξη του χαρακτήρα για τον οποίο γράφω.

Ποια λέξη σας εκφράζει ως συγγραφέα; Φαντασία και πάλι φαντασία. Μπορεί να το θεωρεί κανείς δεδομένο χαρακτηριστικό αυτό για έναν συγγραφέα ενός μυθιστορήματος, όμως είναι άλλο το να γράψεις ένα βιβλίο με κάποιους φανταστικούς χαρακτήρες και την πορεία τους και άλλο να δημιουργείς κόσμους ολόκληρους από το μηδέν, πολιτισμούς, τις μυθολογίες τους, γλώσσες, σύμβολα για αυτές τις γλώσσες, ημερολόγια και μια κοινή πορεία αυτών που να έρχεται και να δένει αρμονικά με έναν κατάλληλα ιστορικό χαρακτήρα, χωρίς όμως να δίνει την εντύπωση στον αναγνώστη πως διαβάζει ένα παραμύθι. Υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα τα οποία για να τα αντιληφθεί ο αναγνώστης θα πρέπει να διαβάσει πίσω από τις γραμμές, μάλιστα έχω κεφάλαια ολόκληρα, σχεδόν βιβλία, από υλικό που έχει προηγηθεί των γεγονότων που εξελίσσονται στο Στέμμα της Αυγής, της ιστορίας του κόσμου και των πολιτισμών του, τα οποία δεν σκοπεύω να εκδώσω δομημένα, πέρα από κάποιες περιλήψεις τους στο τέλος του κάθε βιβλίου (Υπάρχουν ήδη δυο τέτοια κεφάλαια στις τελευταίες σελίδες, τα οποία βρίσκονται εκεί μονάχα για να δίνουν μια γενικότερη αντίληψη των πραγμάτων στον αναγνώστη). Είναι πολύ λεπτές αυτές οι ισορροπίες και δύσκολο να διατηρηθούν, ειδικά αν μιλάμε για μια ιστορία που εξελίσσεται σε πολλαπλά βιβλία όπως αυτή στο Στέμμα της Αυγής.

Νοιώθετε την «έμπνευση» πριν τη συγγραφή; Νιώθω την έμπνευση συνεχώς, όχι μόνο πριν τη συγγραφή. Για να δημιουργήσεις κάτι με τέτοιες διαστάσεις αβίαστα, πρέπει να μπορείς να νιώθεις πηγαία την έμπνευση και όχι να την αντλείς από αλλού. Σε ένα τοπίο που θα δεις, σε ένα κομμάτι μουσικής που θα ακούσεις, σε ένα συναίσθημα που θα νιώσεις. Πρέπει να μπορείς να κλείσεις τα μάτια και να φανταστείς ένα γεγονός, μια αλληλεπίδραση δυο χαρακτήρων, ίσως την πορεία ολόκληρη ενός πρωταγωνιστή, στο οτιδήποτε.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας; Αρκετά πεισματάρη θα έλεγα. Αν βάλω κάτι στο μυαλό μου θα πρέπει να το κάνω ό,τι και να γίνει. Αυτό το χαρακτηριστικό όμως με έχει βοηθήσει στη ζωή μου πολλές φορές και μάλιστα θεωρώ πως είναι ένα χαρακτηριστικό το οποίο λανθασμένα κατακρίνεται, και λείπει από τον κόσμο. Το πείσμα μπορεί να βοηθήσει τον οποιονδήποτε να πετύχει αυτό που ονειρεύεται. Χωρίς αυτό και χωρίς το πάθος για αυτό που αγαπάμε, δεν θα φτάσουμε μακριά.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Όπως είπα προηγουμένως, το Στέμμα της Αυγής είναι μονάχα η αρχή της ιστορίας που ξεκινάει. Ο αναγνώστης γνωρίζει πέντε διαφορετικούς πρωταγωνιστές και παρακολουθεί την εισαγωγή κάποιων γεγονότων μέσα από τα μάτια όλων τους, με το τελείωμα όμως του βιβλίου είναι φανερό στον αναγνώστη πως διάβασε μόνο την αρχή. Στα μελλοντικά μου σχέδια έχω να γράψω τα βιβλία που θα ακολουθήσουν για την ολοκλήρωση της ιστορίας και μάλιστα σε λίγους μήνες θα ολοκληρώσω το δεύτερο βιβλίο, τη συνέχεια του Στέμματος της Αυγής. Βρίσκομαι λοιπόν στην αρχή μονάχα της συγγραφικής μου πορείας, με μεγάλο ενθουσιασμό και δίψα για δημιουργία στα χρόνια που θα ακολουθήσουν.

Σύντομο βιογραφικό.

Ο Γιάννης Μιχαηλίδης γεννήθηκε το 1991 στη Ρόδο οπού και ζει μόνιμα μετά από την ολοκλήρωση των σπουδών του στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη καθώς και στο Λονδίνο. Έχοντας πάθος από πολύ νεαρή ηλικία με οτιδήποτε μπορεί να του διεγείρει τη φαντασία, από παιδί αισθανόταν πως είχε να πει στον κόσμο μια ιστορία. Μια ιστορία την οποία με το πέρασμα του χρόνου, συνειδητοποίησε πως είχε αρχίσει να αδυνατεί να τη συγκρατήσει μονάχα μέσα στο κεφάλι του. Έτσι πήρε την απόφαση να ασχοληθεί με τη συγγραφή του πρώτου κύκλου μύθων και ιστοριών του φανταστικού κόσμου, στον οποίο διαδραματίζονται τα γεγονότα της ιστορίας εκείνης. Έκτοτε βρίσκεται σε μια άοκνη πορεία συγγραφής πάνω σε αυτή, με σκοπό να της δώσει τη μορφή με την οποία την οραματίστηκε.