Αυτή τη «Δεσποινίς Τζούλια» επιβάλλεται να την δεις

Κριτική από τον δημοσιογράφο Θάνο Ξάνθο

Το κλασικό έργο «Δεσποινίς Τζούλια» του Α. Στρίντμπεργκ, παρουσιάζεται στο Θέατρο 104, σε σκηνοθεσία της Βάσιας Βασιλείου, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00.

Τώρα, θα αναρωτιέστε γιατί να δείτε άλλη μία εκδοχή ενός έργου που έχει παιχτεί τόσο πολύ…. Η αλήθεια είναι ότι μιλάμε για ένα έργο που κρατάει πολλά χρόνια και έχει παρουσιαστεί σε διάφορες εκδοχές.

Το έργο:

Η δεσποινίς Τζούλια περνά ένα βράδυ μαζί με τον υπηρέτη της, ο οποίος είναι αρραβωνιασμένος με την μαγείρισσα της.

Με αφορμή αυτή την πλοκή, η Βάσια Βασιλείου, στήνει μία παράσταση με πρωτοτυπία και ευφυή στοιχεία. Δεν μένει μόνο στο επιφανειακό κομμάτι αυτού του έργου, αλλά διεισδύει στην ψυχοσύνθεση και απογύμνωση των χαρακτήρων, σαν να έχει γραφτεί το έργο χθες.

Χωρίς υπερβολές και επιτηδευμένες κινήσεις, τιμά τον μεγαλοφυή Στρίντμπεργκ και ένα τόσο δυναμικό έργο, με μια μυσταγωγική παράσταση. Η ίδια, φαίνεται πόσο έχει μελετήσει το έργο, αφού κάθε του σκηνή είναι ευλαβικά ελεγμένη και δοσμένη με τρόπο ανθρώπινο. Η Βάσια Βασιλείου, πέρα από την καλοδουλεμένη σκηνοθεσία, υποδύεται τον ομώνυμο ρόλο της «Δεσποινίς Τζούλια» με συνέπεια και έντονο συναίσθημα.

Στο πλευρό της έχει, τον πολλά υποσχόμενο ηθοποιό, Γιάννη Τσούκα, που υποδύεται με τεράστια δυναμική και σεβασμό τον υπηρέτη Ζαν. Στον ρόλο της υπηρέτριας-μαγείρισσας Κριστίν, απολαμβάνουμε την πολύ καλή ερμηνευτική προσπάθεια της ηθοποιού Εύστα Σαχλά.

Το έργο, έχει πολλά νουάρ και κινηματογραφικά στοιχεία, που εξυψώνουν ακόμη περισσότερο την σημαντικότητα και τα δυνατά του νοήματα. Το μυσταγωγικό κλίμα, συμπληρώνουν οι θεσπέσιοι φωτισμοί, που έχει επίσης επιμεληθεί η Βάσια Βασιλείου. Όσον αφορά την κίνηση των ηθοποιών, έχει εξαιρετικά μεγάλη σημασία ο τρόπος απόδοσής της, τόσο στην αρχή, όσο και κατά την διάρκεια του έργου. Η κίνηση , ακόμη κι όταν δεν μιλούν οι ηθοποιοί έχει δύναμη και επιρροή τεράστια στο κοινό.

Ένα κλασικό έργο, με πολλά διαχρονικά στοιχεία που έχουν ως κέντρο τον ίδιο τον άνθρωπο. Ένα έργο που απογυμνώνει χαρακτήρες και κατεβάζει από το «βάθρο» τον άνθρωπο που νομίζει ότι μπορεί λόγω του κύρους του, να υπηρετεί τους πάντες.

Η παράσταση πέρα από την ενδιαφέρουσα σκηνοθεσία και τις άξιες ερμηνείες, κερδίζει και με το εξαίσιο και εύστοχο σκηνικό, όπου καλεί με έναν τρόπο, κάθε θεατή, να πάρει μέρος στην ιστορία.  Μην περιμένετε να πάρετε απαντήσεις στο τέλος της παράστασης. Τις απαντήσεις θα τις δώσει ο καθένας από εμάς, με βάση τα διαφορετικά ένστικτα που θα του «ξυπνήσουν», μετά το πέρας του έργου.

Η παράσταση αυτή αφυπνίζει κι ενεργοποιεί συνειδήσεις. Αξίζει να την δείτε και να θαυμάσετε ένα άξιο ανέβασμα, ενός κλασικού-αλλά πάντα-διαχρονικού έργου!

Πληροφορίες:

Ερμηνεύουν: Βάσια Βασιλείου | Γιάννης Τσούκας | Εύστα Σαχλά

Σκηνοθεσία | Eπιμέλεια Κίνησης | Σχεδιασμός Φωτισμών: Βάσια Βασιλείου

Μετάφραση: Πέλλος Κατσέλης, από τις Εκδόσεις Δωδώνη

Οργάνωση Παραγωγής: Γιάννης Τσούκας

Πρωτότυπη Μουσική: Φίλιππος Περιστέρης

Εισιτήρια: https://www.viva.gr/tickets/theater/despoinis-tzoulia/