Αρετή Τσιαμπόκαλου: “Επιτυχία είναι να κάνεις καριέρα σε ό,τι σε κάνει ευτυχισμένο”

“Στις 25 Ιουλίου έχουμε την πρεμιέρα της «Κάντω Τζαβέλλα, έρωτας στα χρόνια της επανάστασης». Πρόκειται για ένα έργο βασισμένο σε αληθινά γεγονότα της οικογένειας των Τζαβελλέων, σε σκηνοθεσία του απογόνου τους, Μενέλαου Τζαβέλλα.” 

Από πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε με την τέχνη; Από την ηλικία των 7 ετών άρχισα τη μουσική μαθαίνοντας κιθάρα κι αργότερα αρμόνιο. Παράλληλα έκανα και χορό αλλά τίποτα από τα δυο δεν με κέρδισε. Ήξερα πως χρειάζομαι την τέχνη στη ζωή μου και την έψαχνα εκεί.  Η πρώτη μου ουσιαστική επαφή με το θέατρο έγινε χρόνια αργότερα, το 2007. Τότε έγινα μέλος της Θεατρικής Ομάδας του Δήμου Καισαριανής και κατάλαβα ότι αυτό αγαπώ. Με την καθοδήγηση της Ευδοκίας Σουβατζή ανακάλυψα πτυχές τόσο του θεάτρου όσο και του εαυτού μου. Δυστυχώς τα τελευταία μας σχέδια τα «πάγωσε» η πανδημία αλλά… πάλι με χρόνια με καιρούς…

Τι σημαίνουν οι λέξεις καριέρα – επιτυχία για εσάς; Επιτυχία είναι να κάνεις καριέρα σε ό,τι σε κάνει ευτυχισμένο.

Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται; Πιστεύω πως γεννιέται κανείς με το μικρόβιο του καλλιτέχνη. Από εκεί και πέρα εξαρτάται αν θα γίνει αντιληπτό από τον ίδιο ή και από το περιβάλλον του ώστε να το καλλιεργήσει.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Δεν κάνω εύκολα σχέδια για το μέλλον. Τα καλύτερα πράγματα στη ζωή μου ήρθαν όταν δεν τα περίμενα. Αντίθετα όταν σχεδίαζα πράγματα πολλές φορές η εξέλιξη ήταν διαφορετική. Το μόνο σίγουρο είναι πως σκοπεύω να συνεχίσω να προσπαθώ και να εκμεταλλεύομαι κάθε ευκαιρία να γίνω καλύτερη.

Αν θα έπρεπε να χαρακτηρίσετε με μια φράση την υποκριτική αλλά και γενικότερα το θέατρο ποια θα διαλέγατε; Για να κάνεις θέατρο πρέπει να ξέρεις να δίνεις, να μοιράζεσαι ένα κομματάκι της ψυχής σου κάθε φορά, στο χειροκρότημα το παίρνεις πίσω πιο δυνατό, πιο έμπειρο και εξελιγμένο.

Πιστεύετε πως δίνονται ευκαιρίες στους νέους καλλιτέχνες να αναδείξουν το ταλέντο τους ή μήπως υπάρχει μια μόνιμη τάση ανακύκλωσης προσώπων και χαρακτήρων; Θα ήθελα να έβλεπα περισσότερα νέα πρόσωπα. Δεν ξέρω αν είναι θέμα τάσης ή θέμα συγκυριών τελικά. Προσωπικά βρέθηκα ανάμεσα σε ανθρώπους που δίνουν το βήμα σε νέα και άπειρα παιδιά. Φοιτώ ακόμη στο τμήμα Υποκριτικής του ΙΕΚ Άλφα. Ο Μαυρίκιος Μαυρικίου ως καθηγητής και τομεάρχης μας, έχει δώσει χώρο σε όλους μας μέσα στην παράσταση του και κάποιοι από εμάς επιλεχθήκαμε να συμμετέχουμε και σε δεύτερη παραγωγή της Music and Drama Productions. Τυχερή ή ευλογημένη; Θα προτιμήσω το δεύτερο γιατί ελπίζω να έχει μεγαλύτερη διάρκεια. 

Στο θέατρο που σας βρίσκουμε; Έχουμε ήδη ξεκινήσει την περιοδεία της παράστασης «Η σιωπή δεν είναι χρυσός», ένα έργο που εύχομαι να δουν όσοι περισσότεροι χρειάζεται ώστε να γίνουν αντιληπτές οι επιπτώσεις του εκφοβισμού και η δύναμη του να μιλάς είτε ζητώντας είτε προσφέροντας βοήθεια.

Στις 25 Ιουλίου έχουμε την πρεμιέρα της δεύτερης παραγωγής που σας προανέφερα. «Κάντω Τζαβέλλα, έρωτας στα χρόνια της επανάστασης». Πρόκειται για ένα έργο βασισμένο σε αληθινά γεγονότα της οικογένειας των Τζαβελλέων, σε σκηνοθεσία του απογόνου τους, Μενέλαου Τζαβέλλα.   Το να πω το πόσο ευλογημένη (επαναλαμβάνομαι αλλά αυτή είναι η αλήθεια) νιώθω που συμμετέχω σε αυτό, που γνωρίζω και συνεργάζομαι με όλους αυτούς τους ηθοποιούς σε ένα τόσο υπέροχο κείμενο του Θανάση του Σταυρόπουλου το θεωρώ περιττό!

Ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους αναγνώστες του polismagazino; Να αγαπάτε, να γελάτε, και να θυμάστε πως ο χρόνος δεν είναι άλλο παρά δημιούργημα του ανθρώπου, ποτέ δεν είναι αργά να κυνηγήσετε τα όνειρά σας.

Σύντομο βιογραφικό.

Με καταγωγή από το χωριό του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη στα Άγραφα και γεννημένη στην Πρέβεζα, μεγάλωσα στο Παγκράτι. Μεγαλώνοντας κράτησα επαφή με την παράδοση του τόπου μου μέσα από τη συμμετοχή μου στα χορευτικά και τους συλλόγους των χωριών μας.
Σπούδασα Σχέδιο μέσω Η/Υ αλλά ποτέ δεν εργάστηκα πάνω σε αυτό μιας που αποφοιτώντας βρέθηκα στο χώρο της τηλεόρασης εργαζόμενη στη ροή προγράμματος και έπειτα στην παραγωγή. Από εκεί και πέρα εργάστηκα σε διάφορους τομείς του ιδιωτικού τομέα μέχρι που εκμεταλλευόμενη της δύσκολες εργασιακές συνθήκες που έφερε ο covid19 αποφάσισα να ξεκινήσω σπουδές σε ένα άλλο αντικείμενο, αυτό του Βοηθού Βρεφονηπιοκόμων με ειδίκευση στο Θεατρικό Παιχνίδι για παιδιά με αυτισμό. Μέσω αυτής της ειδικότητας γνώρισα τον Μαυρίκιο Μαυρικίου και εγγράφηκα παράλληλα στο τμήμα Υποκριτικής του ΙΕΚ Άλφα.
Η πρώτη μου επαφή με το θέατρο έγινε το 2007, στη Θεατρική ομάδα της Καισαριανής, όπου υπό την καθοδήγηση και τη διδασκαλία της Ευδοκίας Σουβατζή παρέμεινα ώσπου η πανδημία «πάγωσε» κάθε πολιτιστική δράση.
Το 2019 υπήρξα υποψήφια δημοτική σύμβουλος με το συνδυασμό «Δύναμη Ανάπτυξης Αγράφων» του Δημάρχου Αγράφων Αλέξη Καρδαμπίκη.