Αρίστη Χατζησάββα: “Ως καλλιτέχνες μπορούμε να κάνουμε την καθημερινότητα πιο φωτεινή, γεμάτη χρώματα της ζωής μέσα από τα έργα μας…”

“Ο πολιτισμός είναι το φάρμακο για την πνευματική μας υγεία και εύχομαι μέσα στο 2022 να δοθεί περισσότερη έμφαση στα πολιτιστικά δρώμενα. Ας μη ξεχνάμε ότι εμείς οι άνθρωποι ερχόμαστε και φεύγουμε από αυτή τη ζωή, ο πολιτισμός όμως μένει και καταγράφεται.”

Ποια είναι τα συναισθήματά σας για το 2021; Το 2021 ήταν μια δύσκολη χρονιά για όλο τον κόσμο. Ο φόβος της πανδημίας ρίζωσε στις ψυχές μας και μας έκανε επιφυλακτικούς στις κοινωνικές μας επαφές αλλά και στην καθημερινότητά μας. Προσωπικά βρήκα διέξοδο στη δημιουργία και ειδικότερα στη ζωγραφική για να ξεφεύγει το μυαλό μου από τις μεγάλες ανατροπές που ήρθαν στη ζωή μας. Ένοιωσα αγωνία και θλίψη για τις ζωές που χάθηκαν και χάνονται, ένοιωσα θυμό και απογοήτευση για λάθος χειρισμούς που έγιναν, όμως όντας άτομο αισιόδοξο είχα και έχω μέσα μου την ελπίδα ότι θα ανατείλουν καλύτερες ημέρες.

Συμφωνείτε με τα νέα μέτρα της κυβέρνησης ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας; Η πανδημία βρήκε τον πλανήτη απροετοίμαστο. Ακόμα και αν αναγνωρίσουμε το γεγονός ότι όλες οι κυβερνήσεις προσπαθούν να την αναχαιτίσουν, πιστεύω ότι έγιναν πολλοί λάθος χειρισμοί. Στη Κύπρο όπου ζω, φαινόταν ότι μέχρι πρόσφατα είχαν την κατάσταση υπό έλεγχο, τελευταία όμως άρχισε να ξεφεύγει και νομίζω ότι δεν πήραν τα σωστά μέτρα για τις μέρες των γιορτών με αποτέλεσμα να βλέπουμε μια πρωτόγνωρη για το νησί μας έξαρση κρουσμάτων.

Ποιο θα είναι το μέλλον του Πολιτισμού το 2022; Ο πολιτισμός είναι η ταυτότητα ενός λαού. Η δημιουργία και η προσφορά του ανθρώπου στο πολιτισμό δεν σταματά, ακόμα και όταν καταστάσεις όπως η πανδημία αποπροσανατολίζουν τον κόσμο. Πιστεύω ότι οι άνθρωποι θα νοιώσουν πιο έντονη την ανάγκη να ασχοληθούν με τον πολιτισμό γιατί κουράστηκαν από τα προβλήματα και τα περιοριστικά μέτρα των τελευταίων δύο χρόνων. Ο πολιτισμός είναι το φάρμακο για την πνευματική μας υγεία και εύχομαι μέσα στο 2022 να δοθεί περισσότερη έμφαση στα πολιτιστικά δρώμενα. Ας μη ξεχνάμε ότι εμείς οι άνθρωποι ερχόμαστε και φεύγουμε από αυτή τη ζωή, ο πολιτισμός όμως μένει και καταγράφεται.

Ως καλλιτέχνης και άνθρωπος του πολιτισμού, τι θα προτείνατε για την επιστροφή στην κανονικότητα; Η επιστροφή στη κανονικότητα θα εξαρτηθεί από την έκβαση της πανδημίας και από το κατά πόσο είμαστε εμείς οι άνθρωποι υπεύθυνοι και προσεκτικοί απέναντι στους συνανθρώπους μας και στον ίδιο τον εαυτό μας. Ως καλλιτέχνες μπορούμε να κάνουμε αυτή τη καθημερινότητα πιο φωτεινή και γεμάτη χρώματα της ζωής μέσα από τα έργα μας, δίνοντας μηνύματα αισιοδοξίας και δύναμης για να προχωρήσουμε σε πιο υγιείς βάσεις και να προσδώσουμε στη ζωή περισσότερη αξία.

Κοινωνία, Απομόνωση, Κανονικότητα. Πώς θα είναι η επόμενη ημέρα; Εξαρτάται από τον καθένα μας και τα ψυχικά μας αποθέματα για το πώς θα περάσουμε στην επόμενη μέρα. Σίγουρα μάθαμε να εκτιμάμε τα απλά και μικρά που παλιά περνούσαν απαρατήρητα ή μας φαίνονταν ασήμαντα και ίσως αυτό το χαστούκι της πανδημίας να μας έκανε να δούμε με άλλο μάτι πλέον τις αξίες της ζωής. Σήμερα η απομόνωση είναι ακόμα πιο έντονη και ανησυχητική λόγω της κατάστασης που βιώνουμε και των οικονομικών προβλημάτων που έχουν προκύψει και θα χρειαστεί χρόνος αλλά και στήριξη από το κράτος για να επιστρέψουμε σταδιακά στη κανονικότητά μας.

Ποια είναι τα καλλιτεχνικά σχέδιά σας για το 2022; Συνεχίζω τη πορεία μου στη ζωγραφική πρώτιστα γιατί μου γεμίζει τη ψυχή και η δημιουργία μου δίνει ενέργεια. Μέσα στο 2021 είχα λάβει μέρος σε εκθέσεις τόσο στη Κύπρο όσο και στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Ιταλία, Αγγλία και Αμερική. Μέσα στο 2022 θα κινηθώ περίπου στα ίδια πλαίσια, προσπαθώντας πάντα για πρόοδο και εξέλιξη στη δουλειά μου και δοκιμάζοντας νέες τεχνικές.