Αλεξάνδρα Μάντζαρη: “Έμπνευση μπορεί να αποτελέσει το πιο απλό καθημερινό πράγμα, από μία λεκτική φράση μέχρι μία εικόνα που θα αποτυπωθεί στη μνήμη μου”

“Θα έλεγα πως τα τελευταία χρόνια, οι ρυθμοί της παραγωγικότητάς μου ξεπερνούν τις προσδοκίες μου. Η μια ιδέα διαδέχεται την άλλη και ακολουθείται μια ροή που σίγουρα έχει και τις παύσεις τις αλλά και τις ακυρώσεις της”

Τι είναι η ζωγραφική για εσάς; μια μορφή προσωπικής έκφρασης; ανάγκη για δημιουργία; επικοινωνία; ή κάτι άλλο; Η ζωγραφική για μένα είναι πρωτίστως η έκφραση του εσωτερικού μου κόσμου. Το μέσο, που με μεγαλύτερη άνεση θα επικοινωνήσω και θα θέσω τους προβληματισμούς μου στον εαυτό μου αλλά και σε ένα ευρύ κοινό. Ένας τρόπος αφήγησης σκέψεων και ιδεών που γεννιούνται μέσα από την παρατήρηση και την γνώση. Το αποτέλεσμα μιας διαδικασίας που απαντά σε ερωτήματα και δημιουργεί άλλα.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως εικαστικός; Μοναχικό, όπως άλλωστε συνηθίζεται και κάποιες φορές απαιτητικό. Θα έλεγα πως τα τελευταία χρόνια, οι ρυθμοί της παραγωγηκότητάς μου ξεπερνούν τις προσδοκίες μου. Η μια ιδέα διαδέχεται την άλλη και ακολουθείται μια ροή που σίγουρα έχει και τις παύσεις τις αλλά και τις ακυρώσεις της. Σημασία έχει πως με όλη αυτή τη διαδικασία, μαθαίνω και αφήνω τα πράγματα να εξελιχθούν και να ωριμάσουν στον χρόνο τους. Τα αντιμετωπίζω όπως ακριβώς τον εαυτό μου.

Ποιες είναι οι πηγές έμπνευσής σας ως εικαστικός; Το πιο απλό και καθημερινό πράγμα μπορεί να αποτελέσει έμπνευση, από μια λεκτική φράση μέχρι μια είκονα που θα αποτυπωθεί στην μνήμη μου. Χωρίς να εστιάσω απαραίτητα στο ανθρωποκεντρικό στοιχείο, με ενδιαφέρει να συλλαμβάνω άυλες πληροφορίες και έννοιες που να αποκωδικοποιούν μια εσωτερική σχέση ή μια συνθήκη. Ερωτήματα που γεννιούνται για τον χώρο, τον χρόνο και την εξέλιξη. Ο κινηματογράφος, η ποίηση, η φωτογραφία και η μουσική συμβάλλουν με τον δικό τους τρόπο αντίστοιχα στην γέννηση ιδεών.

Με ποια προσωπικότητα της Τέχνης θα θέλατε να έρθετε σε διάλογο και με αφορμή ποιο θέμα; Δε θα ήταν μια προσωπικότητα, όμως σαν πρώτο όνομα μου έρχεται στο νου ο Νίκος Κεσσανλής. Θα ήθελα να μου αναλύσει τις διαφορετικές ερμηνίες που δίνει σε κάθε μορφή και καλλιτεχνικό του στάδιο. Τι τον οδηγεί στο να δημιουργήσει μια δική του εικαστική γλώσσα που γεφυρώνει το παρελθόν με το παρόν.

Θα μπορούσατε να ασχοληθείτε με κάποια άλλη μορφή τέχνης εκτός της ζωγραφικής; Ναι φυσικά. Με την γλυπτική θα είχα άμεση σύνδεση, νομίζω πως το γράψιμο, ο κινηματογράφος και η μουσική θα μπορούσαν επίσης να συνηπάρξουν με την ζωγραφική ή και να την αντικαταστήσουν. Εξάλλου, όλες αυτές οι μορφές έχουν δύο κοινούς παρονομαστές- την έκφραση και το συνάισθημα. Υπάρχει μια αλληλεπίδραση μεταξύ τους και μπορούν να συμπορευτούν σε έναν κοινό διάλογο.

Αν επιλέγατε μια διαφορετική εποχή για να ζήσετε και να δημιουργήσετε ποια θα ήταν αυτή και με ποιον τρόπο πιστεύετε ότι θα εκφραζόσασταν καλλιτεχνικά; Επειδή διαθέτω τάσεις ρομαντισμού, σίγουρα θα βρισκόμουν κάπου στην Μονμάρτη στα τέλη του 19ο και αρχές 20ου αιώνα. Όταν το τέλος του αιώνα απομακρύνεται από την παράδοση και τις κοινωνικές συμβάσεις και η καλλιτεχνική έφραση βρίσκει διέξοδα μέσα από το αστικό τοπίο και τον δημόσιο χώρο. Στην αρχή ενός κινήματος, προάγγελος του μοντερνισμού, που καινοτομεί μέσα από πειραματισμούς και δημιουργεί μια avant-garde αισθητική. Όπως επίσης, κάπου μεταξύ της ρώσικης πρωτοπορίας, του εξπρεσιονισμού και της αφαίρεσης.

Ποια είναι η σχέση του δημιουργού με το έργο του; Η σχέση δημιουργού και έργου μοιάζουν με τις ανθρώπινες. Σχέση αγάπης, έρωτα , κτητικότητας αδιαφορίας, μίσους, πολλών συναισθημάτων. Το έργο αντιμετωπίζεται ως το άμεσο αντικείμενο του πόθου.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Ο χρόνος και οι εκάστοτε συνθήκες έχουν τον πρώτο λόγο γιατί με εκπλήσσουν πάντα.

https://www.instagram.com/alex_mantzari_artist/
https://www.behance.net/alexman9

Βιογραφικό
Η Αλεξάνδρα Μάντζαρη γεννήθηκε στη Λάρισα τον Ιούνιο του 1989.
Το 2008 εισάγεται στο τμήμα Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών στο ΤΕΙ Αθηνών, όπου και αποφοίτησε το 2012.Το 2016 ολοκλήρωσε πεντάμηνο πρόγραμμα εξ’αποστάσεως Web Design, στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. To 2017 εισάγεται στη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Σπουδάζει ζωγραφική με καθηγητές τους Γιώργο Τσακίρη και Βασίλη Βασιλακάκη. Έργα της έχουν φιλοξενηθεί σε εξώφυλλα καλλιτεχνικών περιοδικών και ποιητικών συλλογών. Κατέχει το πρώτο βραβείο νέου καλλιτέχνη στην Μπιενάλε Σχεδίου του Όστεν (Σκόπια) και το τρίτο βραβείο σχεδίου στον πανελλήνιο διαγωνισμό «Παράλληλοι Δρόμοι» στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.
H θεματολογία των έργων της αναφέρεται σε εξωτερικά και “εσωτερικά” τοπία. Μέσα από την ανάγκη να εκφράσει τον ψυχικό της κόσμο και να ελευθερωθεί μέσα από αυτόν, χειρονομιακά αλλά πρωτίστως νοητικά, δημιουργεί φαντασιακές σκηνές ή τοπία. Υλικά όπως λάδια, κάρβουνα, λαδοπαστέλ χρησιμοποιούνται πάνω σε μουσαμάδες και χαρτιά για να περιγράψουν την “σκηνή”. Τα έργα χαρακτηρίζονται από μια τάση φυγής, προσωπικής φυγής, όπου στο πέρασμά της αφήνει το στίγμα της, με γραμμές που προσδίδουν την ένταση, το δραματικό στοιχείο και την αίσθηση της κίνησης. Μέσα από τον αφηρημένο εξπρεσιονισμό, η ματιέρα που δημιουργείται, δίνει την αίσθηση του ζωντανού, του πραγματικού. Γραφές περιβαλλόμενες σε σκούρο, λευκό ή και διάφανο φόντο. Τα σχήματα και οι γραφές που δημιουργούνται, περιγράφουν με έναν αφαιρετικό τρόπο την ψυχική διάθεση. Αρχίζουν και μοιάζουν με σύμβολα που αλληλεπιδρούν με μεγάλες φόρμες μέσα στον χώρο. Σύμβολα που περιγράφουν το υποσυνείδητο και το πνευματικό, που συνομιλούν φαινομενικά μεταξύ τους και προσδιορίζουν μια πάλη ανάμεσα στο καλό και το κακό.

Βραβεία

2016 – Πρώτο βραβείο νέου καλλιτέχνη στην Μπιενάλε Σχεδίου του Όστεν (Σκόπια)
2014 – Τρίτο βραβείου σχεδίου στον πανελλήνιο διαγωνισμό
« Παράλληλοι Δρόμοι» στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Θεσσαλονίκης

Ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό
2020 – “Το Pik Ap Community”, Δημοτική Πινακοθήκη Casa Bianca, Θεσσαλονίκη

2019 – “Affordable Art”, Lola Nikolaou Art Gallery, Θεσσαλονίκη
– «Μνήμη – Δίκαιο – Τέχνη» , Γεντί Κουλέ / Επταπύργιον, Θεσσαλονίκη
– “Ennio Formes” , Wisedog, Λάρισα
2018 – «Τakeda Breakthrough Art-Help», Mόσχα, Ρωσία
– Α-Γνωστο Αντικείμενο 2 / Objet in-Connu 2 (υπό την αιγίδα του Γαλλικού Ινστιτούτου), A.T.E.I Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκη
2017 – Αrt-Map (Thinking Baroque), Βraga, Πορτογαλία
2016 – Οsten Biennial of Drawing, Σκόπια
2014 – ” Παράλληλοι Δρόμοι», Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, Θεσσαλονίκη
– “Open September Festival”, Vault Theatre Plus, Αθήνα
– “Asberger”-Cheapart, Αθήνα
2013 – Art Space, Aθήνα
– Art Kolonaki, Αθήνα
2012 – Miy4d Gallery, Αθήνα

Ατομικές εκθέσεις
2017 Myro Gallery, Θεσσαλονίκη

CV
Alexandra Mantzari was born in 1989 in Larisa.
In 2008, she started studying at Faculty of Fine Arts and Design, Dept Graphic Arts Technology and she graduated in 2012. In 2016, she finished courses lessons in Web Design at Kapodistrian University of Athens. In 2017, she started studying in the Faculty of Visual and Applied Arts, of the Aristotle University of Thessaloniki. She’s watching courses from professors George Tsakiris and Vasilis Vasilakakis. Her works have been featured in the covers of art magazines and poetry collections. He is the first young artist to receive awards at the Osten Biennale of Drawing (Skopje) and the third design award at the Pan-Hellenic “Parallel Roads” competition at the Vafopouleio Cultural Center in Thessaloniki.
The themes of her work refer to external and “internal” landscapes. Through the need to express her psychic world and liberate myself through it, gestural but primarily mental, she create fantasy scenes or landscapes. Materials such as oil, charcoal, oil pastel are used on canvas and paper to describe the “scene”. The works are characterized by a tendency to flee, a personal escape, in which the passage leaves its mark, with lines giving the intensity, the dramatic element and the feeling of movement. Through abstract expressionism, the eyebrow created gives her a sense of the living, the real. Black scriptures, surrounded by dark, white or even transparent background. The shapes and scriptures that are created describe in an abstract way the mental mood. They begin and resemble symbols that interact with large forms in space. Symbols that describe the subconscious and the spiritual, which seemingly converse and identify a struggle between good and evil.

Competition Awards

2016 – 1st Award for Young Artist at Osten Biennial of Drawing (Skopje)
2014 – 3rd Drawing Award in National Competition ” Parallel Roads ” in Vafopoulio Cultural Center of Thessaloniki

Group exhibitions
2020 – “Το Pik Ap Community”, Δημοτική Πινακοθήκη Casa Bianca, Θεσσαλονίκη
2019 – “Affordable Art”, Lola Nikolaou Art Gallery, Thessaloniki
– “Yedi kule Project’’ SKG bridges festival , Thessaloniki
– “Ennio Formes” , Wisedog, Larissa
2018 – «Τakeda Breakthrough Art-Help», Moscow ,Russia
– Objet in-Connu 2 (Institute of France) A.T.E.I Thessaloniki, Thessaloniki
2017 – Αrt-Map (Thinking Baroque), Βraga, Portugal
2016 – Osten Biennial of Drawing- Skopje
2014 – ” Parallel Roads “- Vafopoulio Cultural Center of Thessaloniki
– “Open September Festival”- Vault Theatre Plus
– “Asberger”-Cheapart-Athens
2013 – Art Space-Athens
– Art Kolonaki-Athens
2012 – Miy4d Gallery-Athens

Solo exhibitions
2017 Myro Gallery-Thessaloniki, Greece