Αλέξανδρος Κεφαλάς: “…Ως συγγραφέας μου αρέσει να περιγράφω και να δημιουργώ καταστάσεις και ιστορίες εν δυνάμει υπαρκτές”

Ποιά λέξη σας εκφράζει ως συγγραφέα; Νομίζω ο “ρεαλισμός” αν και στην τελευταία συλλογή με διηγήματα μου έχω αγγίξει και πιο… σουρεαλιστική θεματογραφία. Κυρίως μου αρέσει να περιγράφω και να δημιουργώ καταστάσεις και ιστορίες εν δυνάμει υπαρκτές. Δεν μπορώ εύκολα να ταυτιστώ με μία φουτουριστική αφήγηση για παράδειγμα. Λείπει εκείνος ο σύνδεσμος με την απτή πραγματικότητα, με τη ζωή όπως την ξέρουμε και τη νιώθουμε.

Σε ποιά ηλικία ξεκινήσατε να γράφετε; Αν και υπήρξα δεινός αναγνώστης λόγω εσφαλμένης φυσικής συστολής ποτέ δεν μου πέρναγε από το μυαλό ότι θα μπορούσα να εκφραστώ κι εν τέλει να ‘εκτεθώ’ δια της συγγραφής. Από μικρός ήμουν αυτό που ονομάζουν καλλιτεχνική φύση, σχεδίαζα, έπαιζα μουσική, σπούδασα συντήρηση και ιστορία της τέχνης, εντούτοις με τη λογοτεχνία ασχολήθηκα μάλλον αργά. Ήμουν κοντά στα 29 μιας και το πρώτο μου μυθιστορήμα εκδόθηκε το 2007. Για πολλά χρόνια με τρόμαζε η επαφή με το κοινό, μετά ωρίμασα…

Νοιώθετε την «έμπνευση» πριν τη συγγραφή; Πάντα. Συχνά δε, συλλαμβάνω εξ αρχής και την κατάληξη της ιστορίας με την οποία καταπιάνομαι. Φυσικά πολλά μπορεί να αλλάξουν στην πορεία αλλά δε θα καθίσω ποτέ μπροστά από τον υπολογιστή αν δεν έχω οργάνωσει στο μυαλό μου ένα πλάνο. Αυτό που ακούω συναδέλφους να λένε πως ζορίζουν τον εαυτό τους να γράψουν κάτι έστω κι αν δεν έχουν διάθεση ή έμπνευση ποτέ δεν το κατανοώ. Είναι απλά μάταιο.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας; Συνήθως αυτό αφήνουμε τους άλλους να το κάνουν… Θα έλεγα πως είμαι ένας άνθρωπος με γνώση των δυνατοτήτων αλλά και των περιορισμών του. Είμαι επίσης ένας άνθρωπος των αντιθέσεων. Ποτέ εσωστρεφής κι άλλοτε αρκετά κοινωνικός. Αυτό μάλλον με κάνει να νιώθω άνετα και με τα διαφορετικά λογοτεχνικά είδη με τα οποία έχω ασχοληθεί. Για παράδειγμα μπορώ να γράφω εξίσου καλά τόσο για το παρελθόν όσο και για το παρόν και να με συνεπαίρνουν και τα δύο.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Τα τρία τελευταία χρόνια έχω ξεκινήσει ένα μυθιστόρημα που ποτέ το αφήνω πότε το ξεκινώ και πάλι. Λόγω καραντίνας και κακής διάθεσης δεν έχω γράψει κάτι τος τελευταίες βδομάδες αλλά θα έλεγα πως οδεύει προς την τελική του μορφή.

Σύντομο βιογραφικό για βιβλία
Ο Αλέξανδρος Κεφαλάς γεννήθηκε και ζει στα Εξάρχεια. Είναι απόφοιτος του Αμερικάνικου Κολεγίου της Ελλάδας και πτυχιούχος ιστορικός τέχνης. Στο παρελθόν εργάσθηκε ως επιμελητής έκθεσης σε γκαλερί των Αθηνών, ενώ από το 2008 ασχολείται με τη διδασκαλία της ιστορίας της τέχνης. Το 2012 συνεργάσθηκε με το λογοτεχνικό fanzin Αστυδρόμος υπήρξε αρθρογράφος για το βιβλίο στο Culternow.gr και είναι μόνιμος συνεργάτης του ποιητικού free press Ποιητές χωρίς Ποιήματα. Υπήρξε υπεύθυνος λογοτεχνικής αξιολόγησης στις εκδόσεις Λέμβος και υπεύθυνος της σειράς Μικρά Βιογραφικά. Στα ελληνικά γράμματα εμφανίστηκε το 2007. Έχει γράψει και εκδώσει ιστορικό και σύγχρονο μυθιστόρημα, δύο συλλογές διηγημάτων και μια ποιητική συλλογή που κυκλοφόρησε το 2013 από τις εκδόσεις Οδός Πανός ενώ έργα του έχουν δημοσιευτεί και σε συλλογικά έργα.