Αθανασία Κιφοκέρη: “Δεν είμαι τα βιώματά μου. Είμαι αυτό που επιλέγω να γίνω”

Η Αθανασία Κιφοκέρη Εκπαιδευτικός, συγγραφέας τοποθετείται στις ερωτήσεις της δημοσιογραφικής ομάδας του polismagazino.gr

Τι είναι αυτογνωσία για εσάς; Αυτογνωσία είναι η Γνώση του Εαυτού, δηλαδή η αναγνώριση και η σπουδή των δυνατοτήτων, των ταλέντων, των ελλείψεων και των υπερβολών του εαυτού μας.

Οι δυνατότητες του ανθρώπου μπορούν να εντοπιστούν μέσω της αυτογνωσίας; Οι δυνατότητες, είναι δυνάμεις δημιουργίας που υπάρχουν μέσα μας σε δυνητική -μη εκδηλωμένη- κατάσταση. Οι δυνατότητες αυτές θα γίνουν ικανότητες, εάν τις φέρουμε στο φως και τις εφαρμόσουμε. Εάν όχι, παραμένουν σε δυνητική κατάσταση και δεν μπορούν να επηρεάσουν τη ζωή μας. Στη διάρκεια μιας ενσάρκωσης, καθώς η Ψυχή εξελίσσεται, ανακαλύπτουμε μέρος αυτών των δημιουργικών δυνάμεων που υπάρχουν μέσα μας και αρχίζουμε να πειραματιζόμαστε μ’ αυτές. Όταν φθάσουμε να τις χρησιμοποιούμε προκαλώντας συγκεκριμένα και σταθερά αποτελέσματα, οι δυνάμεις αυτές γίνονται ικανότητες.

Η Αθανασία Κιφοκέρη στο Μουσείο της Μπουμπουλίνας στις Σπέτσες

Μιλήστε μας για το καινούριο σας βιβλίο Αυτογνωσία ο δρόμος προς την επιτυχία που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέφαλος. Η αυτογνωσία αποτελεί το μοναδικό εργαλείο για την ριζική αναμόρφωση του εαυτού μας και κατ’ επέκταση της ίδιας μας της ζωής. Απαραίτητη προϋπόθεση για να αλλάξουμε κάτι, πρώτα είναι να το γνωρίσουμε. Ο άνθρωπος έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι κατέχει τεράστιες δυνατότητες, οι οποίες βρίσκονται εν ύπνω στο ασυνείδητό του. Μέσα από το βιβλίο θα ταξιδέψουμε μαζί βήμα βήμα δουλεύοντας με απλές αλλά πολύ ισχυρές τεχνικές με σκοπό να ξυπνήσουμε αυτές τις ξεχασμένες δυνατότητες που όλοι κατέχουμε. Θα βαδίσουμε μαζί σε ένα μονοπάτι καθημερινής και σταδιακής αλλαγής το οποίο σας υπόσχομαι ότι στο τέλος του θα σας βρει κυρίαρχους του εαυτού σας και της ζωή σας.

Εσείς έχετε σπουδάσει παιδαγωγικά και εργάζεσθε στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Πείτε μας, από πόσο νωρίς πρέπει να φέρνουμε σε επαφή τα παιδιά με τα βιβλία και με ποιόν τρόπο; Μόλις έρθει το μωρό από το Μαιευτήριο στο σπίτι, στην κούνια του μαζί με τα πρώτα πάνινα παιχνίδια πρέπει να βρίσκει και τα πρώτα πάνινα βιβλία. Από την βρεφική ηλικία πρέπει να κατανοήσει την σπουδαιότητα του βιβλίου και το καθοριστικό ρόλο που πρέπει να παίζει στην ζωή μας.

Η Αθανασία Κιφοκέρη στα Λιχαδονήσια που θεωρούνται οι Σεϋχέλλες της Εύβοιας

Ποιο θεωρείτε μεγάλο θέμα ενός βιβλίου το οποίο θα ελκύει την προσοχή του αναγνώστη; Όλα τα θέματα μπορεί να είναι «μεγάλα», ανάλογα με τον τρόπο χειρισμού του συγγραφέα και την ικανότητά του να αναδείξει τις διάφορες πτυχές και προεκτάσεις. Επίσης, ένα θέμα γίνεται μεγάλο όταν ο συγγραφέας καταφέρει να «τραβήξει» τον αναγνώστη και να τον κάνει συνένοχο. Και εκεί παίζει ρόλο η τεχνική και η ικανότητα του γράφοντος.

Ας περάσουμε σε πιο προσωπικές ερωτήσεις. Φέτος που πήγατε διακοπές; Επισκέφτηκα τις Σπέτσες και τα Λιχαδονήσια που είναι μαγευτικά και σε ταξιδεύουν με τα καταγάλανα νερά τους.

Η εκπαιδευτικός Αθανασία Κιφοκέρη με τη σπουδαία ηθοποιό Μαρία Αλιφέρη

Πείτε μας ένα σεμινάριο που παρακολουθήσατε και το θεωρείτε σπουδαίο. Παρακολούθησα στο Θέατρο των Αλλαγών ένα σεμινάριο υποκριτικής και ψυχόδραμα με την σπουδαία ηθοποιό Μαρία Αλιφέρη που με βοήθησε πολύ να εξελιχθώ ως άνθρωπος.

Φέτος το καλοκαίρι εργαστήκατε σε summer camp. Πείτε μας για αυτή την εμπειρία. Ήταν εκπληκτική εμπειρία καθώς απομακρύνθηκα από το αυστηρό πλαίσιο της εκπαίδευσης και το γνωστικό αντικείμενο μεταλαμπαδεύτηκε στα παιδιά μέσα από πολύ παιχνίδι και άθληση.

Με ποια φράση θα θέλατε να κλείσουμε τη συνέντευξη; Το να ξέρεις τους άλλους είναι ευφυΐα.
Το να ξέρεις τον εαυτό σου είναι σοφία.
Το να κυριαρχείς στους άλλους είναι ισχύς.
Το να κυριαρχείς στον εαυτό σου είναι η πραγματική δύναμη.
(Λάο Τσε, 6ος αιώνας π.Χ., Κινέζος φιλόσοφος)