Έναρξη προπώλησης

δεύτερου τριμήνου καλλιτεχνικής περιόδου 2018/19 (Ιανουάριος-Μάρτιος 2019).
Από την Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2018, στα Ταμεία της ΕΛΣ,
τα Public, την www.ticketservices.gr και το www.nationalopera.gr

H προπώληση των παραγωγών της Εθνικής Λυρικής Σκηνής που θα πραγματοποιηθούν από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2019 ξεκινά την Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2018. Η προπώληση αφορά τις ακόλουθες παραγωγές:

ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΛΥΡΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ – ΚΠΙΣΝ
• The artist on the composer – πρόγραμμα εικαστικών εγκαταστάσεων σε συνεργασία με τον Οργανισμό ΝΕΟΝ
• Σιμόν Μποκκανέγκρα – όπερα του Τζουζέππε Βέρντι
• Herrumbre – μπαλέτο του Νάτσο Ντουάτο
• Λουτσία ντι Λαμμερμούρ – όπερα του Γκαετάνο Ντονιτσέττι
• The Martlet’s Tale / Sweet Movie – κινηματογραφικές σουίτες του Μάνου Χατζιδάκι
• Οι γάμοι του Φίγκαρο – όπερα του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΛΥΡΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ – ΚΠΙΣΝ
• Έντα Γκάμπλερ – νέα όπερα του Γιώργου Δούση
• Κοινός βίος / Παίδες επί Κολωνώ / Τα τραγούδια της αμαρτίας – κύκλοι τραγουδιών του Μάνου Χατζιδάκι
• Η κερένια κούκλα – νέα όπερα του Τάσου Ρωσόπουλου
• Αφιέρωμα στο Φεστιβάλ Βιολοντσέλου του Διεθνούς Φεστιβάλ Πηλίου
• Μούζικα! ή Η μάχη των ήχων – μιούζικαλ για παιδιά του Θοδωρή Οικονόμου

Σημεία προπώλησης:
> Ταμεία Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος / Τηλ.: 213 088 5700 / Ομαδικές πωλήσεις: 2130885742 / Ωράριο: καθημερινά 09.00-21.00 / www.nationalopera.gr
> Καταστήματα PUBLIC & http://tickets.public.gr
> www.ticketservices.gr & Εκδοτήρια Ticket Services, Πανεπιστημίου 39, εντός Στοάς Πεσμαζόγλου

Μέγας δωρητής της ΕΛΣ:

Αναλυτικά οι παραγωγές για τις οποίες ξεκινά η προπώληση είναι:

ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ

Πρόγραμμα εικαστικών εγκαταστάσεων
THE ARTIST ON THE COMPOSER
Πρώτη ανάθεση: Νίκος Ναυρίδης
Κύκλος Μουσική και Εικαστικές τέχνες, σε συνεργασία με τον Οργανισμό ΝΕΟΝ
5 Ιανουαρίου & 3, 10 Φεβρουαρίου 2019
Ώρες έναρξης 18.30 & 21.00
Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Μουσική διεύθυνση: Γιώργος Ζιάβρας
Με την Ορχήστρα της ΕΛΣ

Το τριετές πρόγραμμα The artist on the composer είναι μια μακροπρόθεσμη συνεργασία μεταξύ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ (www.neon.org.gr) η οποία επικεντρώνεται στη σχέση μεταξύ εικαστικών τεχνών και όπερας.
Το πρόγραμμα διασυνδέει πρωτοπόρους σύγχρονους εικαστικούς και σκηνοθέτες ή/και παραγωγούς ταινιών με τη «ζωντανή» εκτέλεση ορχηστρικής μουσικής. Μέσα από έργα που αποτελούν καρπούς νέων αναθέσεων, κάθε καλλιτέχνης συνομιλεί με το έργο ενός κλασικού συνθέτη απαλλαγμένος από τις συνήθεις οπερατικές συμβάσεις και την αφήγηση, πραγματοποιώντας άνοιγμα προς ένα κοινό που μπορεί να μην έχει ασχοληθεί προηγουμένως με την όπερα.
Εκτυλισσόμενη μέσα στη σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, όπου δεν θα υπάρχουν σκηνικά, η αφηρημένη αυτή αλληλεπίδραση ενδυναμώνεται από το στοιχείο που λείπει, επιτρέποντας στις ατομικές απαντήσεις των καλλιτεχνών να ωθήσουν τη μουσική εκτέλεση και το κοινό σε νέες και διαφορετικές κατευθύνσεις.
Η πρώτη ανάθεση έχει γίνει στον Έλληνα καλλιτέχνη Νίκο Ναυρίδη. Ο Νίκος Ναυρίδης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και τέχνη στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα, όπου και είναι καθηγητής από το 2008. Το έργο του έχει παρουσιαστεί σε πολυάριθμες ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μεταξύ των επιλεγμένων εκθέσεών του συγκαταλέγονται και οι εξής: ANTIDORON. Συλλογή ΕΜΣΤ, documenta 14, Μουσείο Fridericianum, Κάσσελ (2017)· No Country for Young Men. Contemporary Greek Art in Time of Crisis, Bozar, Κέντρο Καλών Τεχνών, Βρυξέλλες (2014)· A Thousand Doors, Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, Αθήνα, ΝΕΟΝ & Whitechapel Gallery (2014)· Between the Optimism of the Will and the Pessimism of the Intellect / Από την απαισιοδοξία της νόησης στην αισιοδοξία της πράξης, 5η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (2015)· Try Again. Fail Again. Fail Better, Φεστιβάλ Αισχύλεια 2013, Ελευσίνα· The First Image, CRAC, Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης, Σετ, Γαλλία (2009)· Transexperiences, Greece 2008, Εκθεσιακός χώρος τέχνης 798, Πεκίνο, Κίνα· Take a Deep Breath, Πινακοθήκη Μοντέρνας Τέχνης Tate Modern, Λονδίνο (2007)· Nuit blanche 2004, Hôpital Saint-Lazare, Παρίσι, Γαλλία· Nikos Navridis, Difficult Breaths, Ίδρυμα La Caixa, Μαδρίτη, Ισπανία (2004), και πολλές ακόμα στη Σουηδία, την Κορέα, το Μεξικό, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στις διεθνείς Μπιενάλε της Βενετίας (2001 και 2005), της Κωνσταντινούπολης (1997), του Σάο Πάολο (1996) και της Σάντα Φε, στο Νέο Μεξικό (1999).

Τιμή εισιτηρίου 10 ευρώ (το εισιτήριο στηρίζει το έργο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής)
Μια συνεργασία μεταξύ της ΕΛΣ & του

Όπερα
Σιμόν Μποκκανέγκρα
Τζουζέππε Βέρντι
Κύκλος Ιταλική Όπερα
19, 20, 22, 23, 25, 26 Ιανουαρίου 2019
Ώρα έναρξης 20.00 (Κυριακές 18.30)
Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Παραγωγή της Βασιλικής Όπερας του Λονδίνου (Royal Opera House)
Μουσική διεύθυνση: Ζωή Τσόκανου (19, 20, 22, 26/1) – Στάθης Σούλης (23, 25/1)
Σκηνοθεσία: Ελάιτζα Μοσίνσκυ
Σκηνικά: Μάικλ Γήργκαν / Κοστούμια: Πήτερ Τζ. Χωλ

Σιμόν Μποκκανέγκρα: Δημήτρης Πλατανιάς (19, 22, 25/1) – Τάσης Χριστογιαννόπουλος (20, 23, 26/1)
Μαρία Μποκκανέγκρα: Τσέλια Κοστέα (19, 22, 25/1) – Άννα Στυλιανάκη (20, 23, 26/1)
Γιάκοπο Φιέσκο: Θ.Α. (19, 22, 25/1) – Πέτρος Μαγουλάς (20, 23, 26/1)
Γκαμπριέλε Αντόρνο: Ραμόν Βάργκας (19, 20, 26/1) – Δημήτρης Πακσόγλου (22, 23, 25/1)
Πάολο Αλμπιάνι: Γιάννης Σελητσανιώτης (19, 22, 25/1) – Κύρος Πατσαλίδης (20, 23, 26/1)
Πιέτρο: Διονύσης Τσαντίνης (19, 22, 25/1) – Αλέξανδρος Λούτας (20, 23, 26/1)
Λοχαγός: Γιάννης Καλύβας (19, 22, 25/1) – Διονύσης Μελογιαννίδης (20, 23, 26/1)

Με την Ορχήστρα και τη Χορωδία της ΕΛΣ

Με τον Σιμόν Μποκκανέγκρα ο Τζουζέππε Βέρντι έπλασε έναν από τους εντυπωσιακότερους ρόλους για φωνή βαρύτονου. Μέσα από το στόμα του ιστορικού δόγη της Γένοβας ο Βέρντι μπόρεσε να εκφράσει την πολιτική του σκέψη και τα ιδανικά του για μια Ιταλία ενωμένη, μακριά από αδελφοκτόνους πολέμους.
Η όπερα γράφτηκε το 1857 και ο Βέρντι επανήλθε το 1881 αναθεωρώντας την και προσθέτοντας ορισμένες αριστουργηματικές σκηνές, βασισμένες σε επιστολές του Πετράρχη, μία απευθυνόμενη στο ιστορικό πρόσωπο, τον δόγη της Γένοβας Σιμόνε Μποκκανέγκρα, και μία στον τότε δόγη της Βενετίας. Σήμερα πλέον ο Σιμόν Μποκκανέγκρα συγκαταλέγεται στις δημοφιλέστερες όπερες του συνθέτη.
Στην εντυπωσιακή παραγωγή της Βασιλικής Όπερας του Λονδίνου, ο Μοσίνσκυ επιχειρεί μια ιστορική σκηνοθεσία που εμπνέεται από την τέχνη και την αρχιτεκτονική της Αναγέννησης. Το βασικό θέμα της σκηνοθεσίας του είναι οι εικόνες της θάλασσας, οι οποίες επανέρχονται διαρκώς, ως μια αναφορά στη θνητότητα. Για το ανέβασμα της παραγωγής το 2013 στο Λονδίνο, οι Times του Λονδίνου έγραψαν ότι «αποτελεί τον καλύτερο φόρο τιμής για την επέτειο των 200 ετών από τη γέννηση του Βέρντι».
Ο Μοσίνσκυ θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες όπερας παγκοσμίως, με μια σημαντική, τριακονταετή πορεία στο θέατρο και την όπερα. Το ρεπερτόριό του ποικίλλει και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, έργα των Μότσαρτ, Τσαϊκόφσκι, Βάγκνερ, Στράους. Έχει κερδίσει τρεις φορές το βραβείο Λώρενς Ολίβιε καλύτερης όπερας, για τις παραστάσεις του Λόενγκριν, Στιφέλιο και Η ζωή ενός ακόλαστου. Έχει συστηματικά συνεργαστεί με τα πλέον φημισμένα λυρικά θέατρα του κόσμου, όπως η Βασιλική Όπερα του Λονδίνου, η Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης, η Όπερα του Σύδνεϋ, το Μαριίνσκι της Αγίας Πετρούπολης κ.ά.

Τιμές εισιτηρίων: 15, 20, 35, 40, 50, 55, 60, 90 ευρώ / Φοιτητικό, παιδικό: 15 ευρώ / Περιορισμένης ορατότητας: 10 ευρώ
Χορηγός ALPHA BANK

Μπαλέτο
Herrumbre
Νάτσο Ντουάτο
6, 8, 9, 15, 16, 17 Φεβρουαρίου 2019
Ώρα έναρξης 20.00 (Κυριακές 18.30)
Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Χορογραφία: Νάτσο Ντουάτο
Μουσική: Πέδρο Αλκάλντε, Σἐρχιο Καβαγέρο, Ντέιβιντ Ντάρλινγκ
Σκηνογραφία: Τζαφάρ Τσαλάμπι
Κοστούμια: Νάτσο Ντουάτο
Με τους Α΄ Χορευτές, τους Σολίστ, τους Κορυφαίους και το Corps de Ballet της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

H πρώτη συνεργασία του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με τον σπουδαίο Ισπανό χορογράφο Νάτσο Ντουάτο είναι γεγονός. Ο χορογράφος με τη μοναδική ευαισθησία απέναντι στις αδυναμίες της ανθρώπινης φύσης υπογράφει μια σπουδαία παράσταση χορού για τη φθορά της ψυχής με τίτλο Herrumbre (Σκουριά).
Για τον Ντουάτο, αφετηρία για αυτό το μπαλέτο υπήρξε μια φωτογραφία από τις φυλακές του Γκουαντάναμο που δείχνει τους φυλακισμένους πεσμένους στο έδαφος σαν ζώα. Στη χορογραφία του ο Ντουάτο μεταμορφώνει σε κινήσεις τις εικόνες βίας που προβάλλονται από τα ΜΜΕ. Σκοπός του είναι να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο γύρω από ένα ζήτημα που θα έπρεπε να μας αφορά όλους. Για ποιον λόγο; Επειδή ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τους άλλους καθορίζει εξ ολοκλήρου το ποιοι είμαστε εμείς οι ίδιοι πραγματικά. Η διαδοχή των εντυπωσιακών σκηνών, η καθεμιά πιο βίαιη από την προηγούμενη, με ανθρώπους ταπεινωμένους και τρομοκρατημένους σε μια σκληρή φυλακή, αποτελεί μια σπουδαία δήλωση του χορογράφου ενάντια σε κάθε μορφή τρομοκρατίας.
Ο Ντουάτο γεννήθηκε στη Βαλένθια το 1957 και σπούδασε στη Σχολή Ράμπερτ του Λονδίνου και τη Σχολή Μούντρα του Μωρίς Μπεζάρ των Βρυξελλών. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Αμερικανικό Κέντρο Χορού Άλβιν Έιλι της Νέας Υόρκης και ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του το 1980 στα διάσημα Μπαλέτα Κούλμπεργκ της Στοκχόλμης. Συνεργάστηκε με το Netherlands Dans Theater ως χορευτής και φιλοξενούμενος χορογράφος για δέκα χρόνια. Εκεί παρουσίασε την πρώτη χορογραφία του το 1983, ύστερα από παρότρυνση του Γίρζι Κίλιαν. Υπήρξε για είκοσι συναπτά έτη καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Μπαλέτου της Ισπανίας, το οποίο κατάφερε να κάνει περιζήτητο σε όλον τον κόσμο για την ποιότητα και το ρεπερτόριό του. Από το 2014 είναι γενικός και καλλιτεχνικός διευθυντής και του Κρατικού Μπαλέτου του Βερολίνου, θέση την οποία θα έχει έως το 2019, οπότε θα τον διαδεχθεί η Σάσα Βαλτς και ο Γιοχάνες Όχμαν. Τις χορογραφίες του έχουν ερμηνεύσει οι σπουδαιότερες ομάδες χορού παγκοσμίως όπως, μεταξύ άλλων, οι Nederlands Dans Theater, American Ballet Theatre, The Australian Ballet, Les Grands Ballets Canadiens, Stuttgart Ballet, San Francisco Ballet, Royal Ballet, Miami City Ballet, Paris Opera Ballet, Martha Graham Dance Company.

Τιμές εισιτηρίων: 15, 20, 25, 30, 35, 40, 45, 60 ευρώ / Φοιτητικό, παιδικό: 12 ευρώ / Περιορισμένης ορατότητας: 10 ευρώ

Με την υποστήριξη της Ισπανικής Πρεσβείας και του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας
Χορηγός Μπαλέτου APIVITA

Όπερα
Λουτσία ντι Λαμμερμούρ
Γκαετάνο Ντονιτσέττι
Κύκλος Ιταλική Όπερα
24 Φεβρουαρίου & 3, 20, 22, 24 Μαρτίου 2019
Ώρα έναρξης 20.00 (Κυριακές 18.30)
Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Συμπαραγωγή με τη Βασιλική Όπερα του Λονδίνου (Royal Opera House)
Μουσική διεύθυνση: Πιερ Ντυμουσσώ
Σκηνοθεσία: Κέιτι Μίτσελ
Αναβίωση σκηνοθεσίας: Ρόμπιν Τέμπατ
Σκηνικά, κοστούμια: Βίκι Μόρτιμερ

Ενρίκο: Τάσης Χριστογιαννόπουλος
Λουτσία: Βασιλική Καραγιάννη (24/2 & 3/3) – Χριστίνα Πουλίτση (20, 22, 24/3)
Εντγκάρντο: Γιάννης Χριστόπουλος
Αρθούρος: Γιάννης Καλύβας (24/2 & 3, 20, 22, 24/3) – Νίκος Στεφάνου (22/3)
Ραϊμόντο: Τάσος Αποστόλου
Αλίζα: Λυδία Βαφειάδη
Νορμάννο: Θανάσης Ευαγγέλου (24/2 & 3/3) – Χαράλαμπος Βελισσάριος (20, 22, 24/3)
Με την Ορχήστρα και τη Χορωδία της ΕΛΣ

To αριστούργημα του ρομαντικού μπελ κάντο του Ντονιτσέττι αποτελεί την πρώτη και ιστορική συμπαραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με τη Βασιλική Όπερα του Λονδίνου, η οποία πραγματοποιήθηκε με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Η παραγωγή, σε σκηνοθεσία της σπουδαίας Βρετανίδας σκηνοθέτριας Κέιτι Μίτσελ, έκανε πρεμιέρα στο Λονδίνο το 2016 και στην Αθήνα το 2018 με τεράστια επιτυχία.
Η Κέιτι Μίτσελ επέλεξε να διεισδύσει στον κόσμο των γυναικών του 19ου αιώνα και να δει την πλοκή του έργου μέσα από τα μάτια της κεντρικής ηρωίδας. Ως αντίστιξη στον σκοτεινό ανδροκρατούμενο κόσμο του βορρά, όπως τον φαντάστηκε ο σερ Ουώλτερ Σκοτ, η Μίτσελ φέρνει στο προσκήνιο τη γυναικεία οπτική και τοποθετεί το έργο συνολικά στο πλαίσιο της λογοτεχνίας της εποχής, στην ατμόσφαιρα έργων όπως εκείνα των αδελφών Μπροντέ.
Στη Λουτσία η σκηνή χωρίζεται στα δύο, καθώς η Μίτσελ προτείνει μια παράλληλη αφήγηση: από τη μια ο θεατής βλέπει όσα περιγράφονται στο λιμπρέτο της όπερας και από την άλλη «φωτίζονται» τα γεγονότα που συμβαίνουν παράλληλα, τα οποία καλύπτουν τα κενά της αφήγησης και αποκαλύπτουν τη γυναικεία πλευρά του έργου.
Τα υπέροχα –υψηλής αισθητικής και σπάνιας λεπτομέρειας– σκηνικά και κοστούμια υπέγραψε η εξαιρετική Βρετανίδα σκηνογράφος Βίκι Μόρτιμερ.
Μετά τις οκτώ sold out παραστάσεις στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της ΕΛΣ και την ιδιαίτερη καλλιτεχνική επιτυχία, η Εθνική Λυρική Σκηνή επαναλαμβάνει την παραγωγή τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2019.

Τιμές εισιτηρίων: 15, 20, 35, 40, 50, 55, 60, 90 ευρώ / Φοιτητικό, παιδικό: 15 ευρώ / Περιορισμένης ορατότητας: 10 ευρώ

Συναυλία με έργα Μάνου Χατζιδάκι
The Martlet’s Tale / Sweet Movie
Κύκλος Μάνος Χατζιδάκις
1, 2 Μαρτίου 2019
Ώρα έναρξης 20.00
Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Γιώργος Χατζιδάκις
Μουσική διεύθυνση: Λουκάς Καρυτινός
Ερμηνεύουν: Δήμητρα Σελεμίδου, θ.α.
Με την Ορχήστρα, την Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ και μουσικό σύνολο

Δύο σπουδαίες κινηματογραφικές σουίτες του Μάνου Χατζιδάκι θα παρουσιαστούν στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στις 1 και 2 Μαρτίου 2019, στο πλαίσιο του Κύκλου Μάνος Χατζιδάκις.

Το πρώτο έργο που θα παρουσιαστεί είναι το ανέκδοτο The Martlet’s Tale. Πρόκειται για το σάουντρακ της ομώνυμης ταινίας του 1970 σε σκηνοθεσία Τζων Κρόουθερ και σενάριο του Νίκολας Ντελμπάνκο. H ταινία, στην οποία πρωταγωνιστούσε η Κατίνα Παξινού, έλαβε κακές κριτικές στην πρώτη της προβολή στο Σαν Φρανσίσκο και δεν προβλήθηκε πουθενά στον κόσμο. Το πιο γνωστό τραγούδι από το σάουντρακ αυτό είναι το «The ballad of senses and illusions» σε στοίχους Σων Φίλλιπς, το οποίο το ελληνικό κοινό το γνώρισε αρκετά αργότερα από την Πορνογραφία (1982) ως την «Μπαλάντα των αισθήσεων και των παραισθήσεων». Για τη σύνθεση του έργου αυτού ο Μάνος Χατζιδάκις είχε ως βοηθό έναν νέο τότε Ιταλό συνθέτη, τον διάσημο σήμερα Νίκολα Πιοβάνι.

Το δεύτερο έργο είναι το αριστουργηματικό Sweet Movie, που έντυσε την ομώνυμη ταινία του Ντούσαν Μακαβέγιεφ, η οποία δημιουργήθηκε το 1974. Ο Μάνος Χατζιδάκις είχε ενθουσιαστεί από την προηγούμενη ταινία του σκηνοθέτη και έτσι δέχτηκε με ενθουσιασμό την πρόταση του Μακαβέγιεφ. Στον πρόλογο που έκανε ο Χατζιδάκις για την προβολή της ταινίας στο «Άστυ» το 1974, ανέφερε, μεταξύ άλλων, για την ταινία, αλλά και για τη μουσική του: «Ο ίδιος ο Μακαβέγιεφ συνηθίζει να λέει πως πρέπει κανείς να βλέπει το Sweet Movie με το κορίτσι του. Ποτέ μόνος. Και σε μερικές στιγμές, σαν τις γλυκές στιγμές ενός κονσέρτου του Ραχμάνινωφ ή του Γκέρσουιν, ν’ ακουμπάει ο ένας το χέρι του άλλου, με τρυφερότητα και με κρυφό ανατρίχιασμα. Τότε –λέει– η ταινία του λειτουργεί σωστά. Προσπαθήστε λοιπόν να πάρετε κι από την μουσική μου όλη την γλυκιά και ζαχαρένια γεύση που η ταινία περιέχει, μαζί με τους κινέζικους βελονισμούς των ευρηματικών σκηνών της».

Τιμές εισιτηρίων: 15, 20, 25, 30, 35, 40, 45, 60 ευρώ / Φοιτητικό, παιδικό: 12 ευρώ / Περιορισμένης ορατότητας: 10 ευρώ

Χορηγός Κύκλου Μάνος Χατζιδάκις ATTICA BANK

Όπερα
Οι γάμοι του Φίγκαρο
Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ
Κύκλος Μότσαρτ
23, 27, 29, 31 Μαρτίου & 12, 14, 17, 20 Απριλίου 2019
Ώρα έναρξης 19.30 (Κυριακές 18.30)
Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Μουσική διεύθυνση: Μάριος Παπαδόπουλος (23, 27, 29, 31/3 & 12/4) – Γιώργος Μπαλατσινός (14, 17, 20/4)
Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Ευκλείδης
Δραματουργία – Συνεργάτρια σκηνοθέτρια: Αγγέλα-Κλεοπάτρα Σαρόγλου
Σκηνικά: Γιάννης Κατρανίτσας / Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη

Κόμης Αλμαβίβα: Δημήτρης Τηλιακός (23, 29/3 & 12, 14/4) – Διονύσης Σούρμπης (27, 31/3 & 17, 20/4)
Κόμησσα Αλμαβίβα: Μαρία Μητσοπούλου (23, 29/3 & 12, 14/4) – Μυρσίνη Μαργαρίτη (27, 31/3 & 17, 20/4)
Σουζάννα: Βασιλική Καραγιάννη (23, 29/3 & 12, 14/4) – Χρύσα Μαλιαμάνη (27, 31/3 & 17, 20/4)
Φίγκαρο: Παναγιώτης Οικονόμου (23, 29/3 & 12, 14/4) – Γιάννης Σελητσανιώτης (27, 31/3 & 17, 20/4)
Κερουμπίνο: Άρτεμις Μπόγρη (23, 29/3 & 12, 14/4) – Μιράντα Μακρυνιώτη (27, 31/3 & 17, 20/4)
Μαρτσελλίνα: Έλενα Κελεσίδη (23, 29/3 & 12, 14/4) – Δέσποινα Σκαρλάτου (27, 31/3 & 17, 20/4)
Ντον Μπαζίλιο: Νίκος Στεφάνου (23, 29/3 & 12, 14/4) – Χρήστος Κεχρής (27, 31/3 & 17, 20/4)
Ντον Κούρτσιο: Σταμάτης Μπερής (23, 29/3 & 12, 14/4) – Διονύσης Μελογιαννίδης (27, 31/3 & 17, 20/4)
Με την Ορχήστρα και τη Χορωδία της ΕΛΣ

Οι γάμοι του Φίγκαρο, η πρώτη από τις τρεις όπερες του Μότσαρτ σε ποιητικό κείμενο του Λορέντσο ντα Πόντε, επιστρέφει στην Εθνική Λυρική Σκηνή. Βασισμένη στην κωμωδία του Μπωμαρσαί Μια τρελή ημέρα ή Οι γάμοι του Φίγκαρο, πρωτοπαρουσιάστηκε στη Βιέννη το 1786, τρία χρόνια πριν τη Γαλλική Επανάσταση. Το κείμενο απηχεί την ταραγμένη εποχή και την ένταση στις σχέσεις των διαφορετικών κοινωνικών τάξεων: του κόμη και της κόμησσας, και των υπηρετών τους Σουζάννας και Φίγκαρο. Η αριστουργηματική μουσική του Μότσαρτ σκιαγραφεί με λιτά μέσα τον χαρακτήρα κάθε προσώπου. Πάνω απ’ όλα όμως, πρόκειται για ένα έργο του οποίοι οι χαρακτήρες είναι κατεξοχήν ανθρώπινοι, με όλες τους τις όψεις, τις θετικές αλλά και τις σκοτεινές, να προβάλλονται ισότιμα στο φως.
O σκηνοθέτης της παραγωγής και καλλιτεχνικός διευθυντής της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ Αλέξανδρος Ευκλείδης, σημειώνει: «Η νέα αυτή παραγωγή του έργου για την Εθνική Λυρική Σκηνή εστιάζει στον κωμικό αλλά και παράδοξο κόσμο της όπερας του Μότσαρτ και επιχειρεί να αναδείξει τις λεπτές αποχρώσεις της μουσικοθεατρικής ιδιοφυΐας του συνθέτη. Μέσα σε ένα κινηματογραφικό σκηνικό που συνθέτει ένα σύμπαν ρετρό παραδοξότητας, οι ήρωες του Μότσαρτ μετατρέπονται σε γρανάζια ενός αλλόκοτου κόσμου, που συντίθεται από τις θεατρικές λεπτομέρειες της όπερας, ενώ υπογραμμίζεται η διαχρονική πάλη για κοινωνική ανέλιξη και αξιοπρέπεια».

Τιμές εισιτηρίων: 15, 20, 30, 35, 42, 50, 55, 70 ευρώ / Φοιτητικό, παιδικό: 15 ευρώ / Περιορισμένης ορατότητας: 10 ευρώ

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Γιώργος Δούσης
Έντα Γκάμπλερ
Λιμπρέτο: Έρι Κύργια, βασισμένο στο ομώνυμο έργο του Χένρικ Ίψεν
Όπερα – Πρώτη παρουσίαση
Συμπαραγωγή με την ομάδα μουσικού θεάτρου The Medium Project
25, 26, 27 Ιανουαρίου & 1, 2, 3 Φεβρουαρίου 2019
Ώρα έναρξης: 20.30
Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Μουσική διεύθυνση: Ανδρέας Τσελίκας
Σκηνοθεσία: Ράια Τσακηρίδη
Σκηνικά – Κοστούμια: Παύλος Θανόπουλος
Ερμηνεύουν: Ιρένα Αθανασίου, Χάρης Ανδριανός, Γιώργος Ρούπας, Τζούλια Ρουτιλιάνο, Τζίνα Φωτεινοπούλου, Μιχάλης Ψύρρας

Η Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ παρουσιάζει, σε συμπαραγωγή με την ομάδα The Medium Project, τη νέα όπερα δωματίου του συνθέτη και πιανίστα Γιώργου Δούση σε λιμπρέτο βασισμένο στο αριστούργημα του Χένρικ Ίψεν Έντα Γκάμπλερ, το οποίο υπογράφει η Έρι Κύργια.
Η Έντα Γκάμπλερ είναι ανέτοιμη να «υποστεί» τη ζωή που η ίδια επέβαλε στον εαυτό της λέγοντας ναι στον γάμο με τον ακαδημαϊκό Γιαίργκεν Τέσμαν. Λίγες μόνο ώρες μετά την επιστροφή τους από το γαμήλιο ταξίδι, η Έντα έχει την ευκαιρία να διασκεδάσει την πλήξη της παίζοντας με τις τύχες των ανθρώπων γύρω της. Τα περιθώρια στενεύουν ωστόσο και για την ίδια όταν έρχεται αντιμέτωπη με τις μεγαλύτερες φοβίες της. Η τραγική κατάληξη φαντάζει ως μόνη επιλογή…
Το έργο θέτει προβληματισμούς σχετικά με το επίπεδο και την ποιότητα των κοινωνικών σχέσεων στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και της τεχνολογικής επανάστασης. Αποτελεί ταυτόχρονα ένα καίριο ψυχογράφημα της γυναικείας φύσης, των ανθρώπινων σχέσεων και των προβλημάτων τους. Οι πολλαπλές ιδιότητες των κοινωνικών σχέσεων και οι ευφάνταστες συνήθειες της καθημερινότητας εξετάζονται στο μικροσκόπιο με έναν άμεσο, ρεαλιστικό και χιουμοριστικό τρόπο.
Η μουσική της όπερας χαρακτηρίζεται από το προσωπικό μουσικό ιδίωμα του Γιώργου Δούση, με την άμεση, λιτή και καθαρή μελωδική του γραφή.

Τιμές εισιτηρίων: 15, 20 ευρώ / Φοιτητικό, παιδικό: 10 ευρώ

Μάνος Χατζιδάκις
Κοινός βίος / Παίδες επί Κολωνώ / Τα τραγούδια της αμαρτίας
Συναυλία – Κύκλος Μάνος Χατζιδάκις
9, 10, 13, 14 Φεβρουαρίου 2019
Ώρα έναρξης: 20.30
Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Γιώργος Χατζιδάκις
Σκηνοθετική επιμέλεια: Γιάννης Σκουρλέτης / bijoux de kant
Ερμηνεύουν: Αλκίνοος Ιωαννίδης, Πάρις Κιμιωνής

Τρεις εμβληματικοί κύκλοι τραγουδιών του Μάνου Χατζιδάκι, ο Κοινός βίος, οι Παίδες επί Κολωνώ και τα Τραγούδια της αμαρτίας, παρουσιάζονται στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο πλαίσιο του Κύκλου Μάνος Χατζιδάκις της ΕΛΣ.
Τον Κοινό βίο και τους Παίδες επί Κολωνώ θα ερμηνεύσει ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, ενώ Τα τραγούδια της αμαρτίας ο πρωτοεμφανιζόμενος λαϊκός τραγουδιστής Πάρις Κιμιωνής, με συνοδεία στο πιάνο τον Τίτο Γουβέλη.

Κοινός βίος
Ένα έργο πάνω σε μια ποιητική ιδέα μου, που χρησιμοποιώντας ποιήματα του Γιώργου Χρονά σχηματίζεται ένα ειδικό κλίμα διαφορετικού κοινού βίου, ποιητικά τοποθετημένου, με περιγραφές ενός ακριβού κινηματογράφου. Έχουν γραφεί τέσσερα τραγούδια, μα ολόκληρο το έργο μένει ανολοκλήρωτο.
Μάνος Χατζιδάκις

Παίδες επί Κολωνώ
Οι Παίδες στον Κολωνό είναι τόσο λίγο παιδιά, χωρίς όμως ποτέ να καταφέρουν να γίνουν άνδρες. Οι Παίδες επί Κολωνώ συνθέτουν ελληνικές εικόνες του έρωτα, της αθλιότητας και της απελπισίας.
Μάνος Χατζιδάκις, 4-5 Μαρτίου 1978

Τα τραγούδια της αμαρτίας
[…] μια πολύχρωμη τοιχογραφία που περιέχει ποιήματα του Ντίνου Χριστιανόπουλου κι ένα του Γιώργου Χρονά, βυζαντινές υμνωδίες, λαϊκούς ρυθμούς και μια στρατιωτική μπάντα που να παίζει επίμονα το «Ειδύλλιο του Ζήγκφριντ» του Βάγκνερ. Το έργο αυτό το αφιερώνω σ’ όσους μπορούν ακόμη να διαβρωθούν από τη Μουσική και το Τραγούδι.
Μάνος Χατζιδάκις, 4 Ιανουαρίου 1993

Τιμές εισιτηρίων: 18, 25 ευρώ / Φοιτητικό, παιδικό: 15 ευρώ

Χορηγός Κύκλου Μάνος Χατζιδάκις ATTICA BANK

Τάσος Ρωσόπουλος
Η κερένια κούκλα
Λιμπρέτο: Γιάννης Σβώλος, βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Κωνσταντίνου Χρηστομάνου
Όπερα – Πρώτη παρουσίαση / Παραγγελία της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ
7, 8, 15, 16, 17, 21, 22, 23 Μαρτίου 2019
Ώρα έναρξης: 20.30
Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Μουσική διεύθυνση: Νίκος Βασιλείου
Σκηνοθεσία: Σίμος Κακάλας
Σκηνικά: Κέννυ ΜακΛέλλαν
Κοστούμια: Κλαιρ Μπρέισγουελ
Συμμετέχει το Ergon Ensemble
Ερμηνεύουν: Λυδία Αγγελοπούλου, Στελίνα Αποστολοπούλου, Γιάννης Καλύβας, Σοφία Κυανίδου, Θεοδώρα Μπάκα, Δημήτρης Ναλμπάντης, Αρκάδιος Ρακόπουλος, Τζούλια Σουγλάκου, Μαργαρίτα Συγγενιώτου, Διονύσης Τσαντίνης, Γιάννης Φίλιας

Η περίφημη Κερένια κούκλα, το μυθιστόρημα με το οποίο ο Κωνσταντίνος Χρηστομάνος έφερε έναν διαφορετικό αέρα στην ελληνική λογοτεχνία των αρχών του 20ού αιώνα, γίνεται όπερα από τον διακεκριμένο συνθέτη Τάσο Ρωσόπουλο μετά από παραγγελία της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, πάνω σε λιμπρέτο του Γιάννη Σβώλου.
Στην Αθήνα της μπελ επόκ, ο Νίκος και η Βεργινία, νιόπαντρο ζευγάρι, έχουν στήσει το φτωχικό σπιτικό τους στη λαϊκή Γαργαρέττα. Αυτός δουλεύει μαραγκός. Αυτή, κάμποσα χρόνια μεγαλύτερή του, έχει κλονισμένη υγεία, συνέπεια αποβολής στην πρώτη της εγκυμοσύνη. Όταν κάποτε καταρρέει, φέρνουν στο σπίτι για βοήθεια τη νεαρή Λιόλια, ένα τρυφερό, πανέμορφο, δεκαεξάχρονο κορίτσι. Κάτω από το βλέμμα της ανήμπορης Βεργινίας, ο ακμαίος σύζυγος και η άβγαλτη κοπέλα έλκονται ερωτικά.
Στις σκονισμένες φτωχογειτονιές μιας παραπλανητικά ειδυλλιακής Αθήνας, ο λυρικός, συγκινησιακά παρεμβατικός λόγος του Χρηστομάνου ξετυλίγει με πεσιμιστική διάθεση τη συνηθισμένη ερωτική ιστορία των ταπεινών ανθρώπων έως τον τραγικό της επίλογο. Εμπνεόμενος από τη γραφή του, ο συνθέτης μετουσιώνει την Κερένια κούκλα σε μουσική γεμάτη σύμβολα, λυρισμό και παθιασμένη αγάπη για τη ζωή. Ο ήλιος, η θάλασσα, το φεγγάρι και τα λουλούδια είναι πηγή μιας μουσικής που ενοποιεί τον ρεαλισμό και το φαντασιώδες του κειμένου υμνώντας την κυρίαρχη φύση και τη συνύπαρξη θανάτου και αναγέννησης.

Τιμές εισιτηρίων: 18, 25 ευρώ / Φοιτητικό, παιδικό: 15 ευρώ

Φεστιβάλ
Αφιέρωμα στο Φεστιβάλ Βιολοντσέλου του Διεθνούς Φεστιβάλ Πηλίου
12, 13, 14 Μαρτίου 2019
Ώρα έναρξης: 20.30
Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Ένα μεγάλο αφιέρωμα της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ στο Φεστιβάλ Βιολοντσέλου του Διεθνούς Φεστιβάλ Πηλίου. Το μοναδικό στην Ελλάδα φεστιβάλ αποτελεί τόπο συνάντησης για Έλληνες και ξένους τσελίστες και σημειώνει μεγάλη επιτυχία.
Το International PelionFestival – Φεστιβάλ και Ακαδημία Κλασικής Μουσικής διοργανώνεται από το 2000 από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Πολυρρυθμία κυρίως στη Ζαγορά, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του ανατολικού Πηλίου, μια περιοχή γνωστή για την πλούσια ιστορία και την πολύπλευρη παράδοση, τα πυκνά δάση και τα άφθονα νερά, με θέα στο Αιγαίο. Τα προγράμματά του περιλαμβάνουν σεμινάρια και masterclass, συναυλίες των καθηγητών της Ακαδημίας, εκπαιδευτικές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή παιδιών από την περιοχή, διαλέξεις. Το πρόγραμμα του αφιερώματος θα ανακοινωθεί σύντομα.

Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ / Φοιτητικό, παιδικό: 5 ευρώ

Θοδωρής Οικονόμου
Μούζικα! ή Η μάχη των ήχων
Λιμπρέτο: Μαριβίτα Γραμματικάκη
Μιούζικαλ για παιδιά – Πρώτη παρουσίαση
Πρωινές παραστάσεις: 26, 27 Μαρτίου 2019 – Ώρα έναρξης: 11.00
Απογευματινές παραστάσεις: 28, 29 Μαρτίου 2019 – Ώρα έναρξης: 20.30
Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Ενορχήστρωση: Γιάννης Αντωνόπουλος
Μουσική διεύθυνση: Κάτια Μολφέση
Σκηνοθεσία: Ιώ Βουλγαράκη
Σκηνικό – Κοστούμια: Μαγδαληνή Αυγερινού
Συμμετέχει η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων
Με τη συνεργασία των «Νέων της Όπερας» της ΕΛΣ

Σε μια μουσική πόλη, ένας μαέστρος και μια ορχήστρα ετοιμάζονται για μια μεγάλη συναυλία. Η μουσική πόλη όμως είναι χωρισμένη στα δύο. Από τη μια η κλασική, με τους αυστηρούς κανόνες, και από την άλλη η τζαζ, με την ελευθερία των αυτοσχεδιασμών. Θα μπορέσουν ποτέ αυτά τα δύο άκρα να βρουν κοινούς τόπους και μελωδίες; Θα μπορέσουν ποτέ να ενωθούν; Ο μαέστρος τι ρόλο θα παίξει; Τα όργανα της ορχήστρας μετατρέπονται σε ανθρώπινους χαρακτήρες και φτιάχνουν μια σύγχρονη κοινωνία.
«Τη στιγμή που ένας Μαέστρος και μια ορχήστρα ετοιμάζονται για μια μεγάλη συναυλία, η ατίθαση Βιόλα το σκάει για τον άγνωστο και ελεύθερο κόσμο της τζαζ. Ερωτεύεται, επαναστατεί και δοκιμάζεται για να ανακαλύψει πως η Μουσική είναι µία και τα τείχη που µας χωρίζουν τα φτιάχνουμε εμείς οι ίδιοι. Η παράξενη περιπέτεια της Βιόλας, πότε αστεία και πότε σκληρή, σε λιμπρέτο της Μαριβίτας Γραµµατικάκη και μουσική του Θοδωρή Οικονόμου, ακροβατεί ανάµεσα σε διαφορετικά μουσικά είδη και ύφη και ταξιδεύει µικρούς και µεγάλους προς την ομορφιά που κρύβεται μέσα µας όταν νικάμε τα στερεότυπα και τους φόβους µας», σημειώνει η σκηνοθέτρια Ιώ Βουλγαράκη.

Τιμές εισιτηρίων: Καθημερινές παραστάσεις για σχολεία: 10 ευρώ / Απογευματινές: 12, 15 ευρώ / Φοιτητικό: 10 ευρώ