«Έμφυλες καθημερινότητες στις γειτονιές της Αθήνας»

Το παράδειγμα της γειτονιάς των Πετραλώνων


ISBN: 978-960-589-098-8 | σελίδες: 546 | διαστάσεις: 21×14εκ. | τιμή: 25.00€


Μέσα στην κατήφεια της σύγχρονης κρίσης, τις λεπτές απειλές ενδεχόμενων συγκρούσεων και την ωμή διακρίβωση των προβλημάτων που θέτουν η ανασυγκρότηση ή η ειρήνη, ο κόσμος ψάχνει να βρει μια προοπτική πιο σταθερή, πιο ασφαλή και πιο βιώσιμη. Αυτό που θα μπορούσε να κάνει κάποια/ος είναι να υποστηρίξει τη διάρκεια όσων πραγμάτων και λόγων που έχει εξακριβώσει την αλήθεια τους, μια αλήθεια, που αν και μερική, ρίχνει φως στα αόρατα και ανείπωτα κομμάτια της ζωής μας. Οι σκέψεις αυτές καθόρισαν και την επιλογή της συγγραφέως να επαναφέρει στη συζήτηση για την πόλη τη μελέτη της ανάπτυξης της, ρίχνοντας φως στις εμπειρίες ζωής των γυναικών που ζουν σε μια κεντρική γειτονιά της Αθήνας, τα Πετράλωνα.

Το βιβλίο στοχεύει να αναδείξει τη συμβολή των γυναικών αυτών στη συγκρότηση της καθημερινής τους ζωής, της γειτονιάς τους και της ίδιας της πόλης, εστιάζοντας στην καθημερινότητα, τις εμπειρίες και τις πρακτικές τους. (…..Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Η Σταυρούλα (Ρούλη) Λυκογιάννη είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στον τομέα Πολεοδομίας και Χωροταξίας της Αρχιτεκτονικής σχολής του ΕΜΠ, όπου διδάσκει αστικό σχεδιασμό και έμφυλες προσεγγίσεις του αστικού χώρου. Τα πρόσφατα ερευνητικά της ενδιαφέροντα, οι δημοσιεύσεις και οι εισηγήσεις που παρουσίασε σε συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό περιλαμβάνουν: τη φεμινιστική κριτική της αστικής ανάλυσης και ερμηνείας, την έμφυλη αποκωδικοποίηση της αρχιτεκτονικής και του αστικού σχεδιασμού, το ρόλο της καθημερινής ζωής των γυναικών στην πόλη στη διαδικασία συγκρότησης (των γειτονιών) του αστικού χώρου.

Άρθρα της έχουν δημοσιευτεί στα The Wiley Blackwell Encyclopedia of Urban Studies, Yrban Studies, European Urban and Regional Studies (EURS), Women and Enviroments, ΓΕΩΓΡΑΦΙΕΣ και το περιοδικό Αρχιτέκτονες.

Κείμενά της περιλαμβάνονται σε συλλογικούς τόμους, όπως Το φύλο της μετανάστευσης (ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ), Μετατοπίσεις: Χώρος-Φύλο-Αρχιτεκτονική (FUTURA), Αναζητώντας την Επιστήμη στα Ίχνη της Πόλης με τη Μαρία Μαυρίδου (Καλειδοσκόπιο), Εργασία και Κοινωνία (ΔΙΟΝΙΚΟΣ), και Ο Χώρος στην Αριστερή Σκέψη (νήσος & Ινστιτούτο Ν. Πουλαντζάς).

Πρόσφατες συμμετοχές της σε ερευνητικά προγράμματα είναι: α) «Διαπλεκόμενες Καθημερινότητες και Χωροκοινωνικές Μεταβολές στην Πόλη: «Μετανάστριες και ντόπιες στις γειτονιές της Αθήνας» (ΕΜΠ), β) «Ανάπτυξη μεθοδολογικών εργαλείων για τη συγκριτική έρευνα της γειτονιάς σε μεγάλες πόλεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης» (ΕΜΠ}, γ) «Gender, Migration and Intercultural Interactions in the Mediterranean and South East Europe: an interdisciplinary perspective» (GE.M.IC) Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Πρόγραμμα, με συμμετοχή οκτώ ευρωπαϊκών πανεπιστημίων και συντονισμό από το Πάντειο Πανεπιστήμιο.