Πλήρες πορτραίτο του πρίγκιπα Φιλίππου

Γράφει ο Νίκος Μουρατίδης

Ο σύζυγος της Βασίλισσας είναι Έλληνας;

Παρασκευή 9 Απρίλιου 2021, πέθανε στα 99 του ο σύζυγος της Βασίλισσας Ελισάβετ.

Ο πρίγκιπας του Εδιμβούργου, ο Φίλιππος,  γεννήθηκε στις 10 Ιουνίου 1921 στην έπαυλη Mon Repos της Κέρκυρας. Είναι ο μόνος γιος και το πέμπτο παιδί του πρίγκιπα Ανδρέα της Ελλάδας και της πριγκίπισσας Αλίκης του Μπάντενμπεργκ. Βαπτίσθηκε ως  Ελληνορθόδοξος με αναδόχους την γιαγιά του, βασίλισσα Όλγα της Ελλάδας και τον δήμαρχο της Κέρκυρας Αλέξανδρο Κοκοτό.

Βέβαια, όταν επρόκειτο να παντρευτεί την Ελισάβετ, όλα του τα άλλαξαν. Εγκατέλειψε θρήσκευμα και τους ελληνικούς και δανικούς βασιλικούς του τίτλους και έγινε Βρετανός υπήκοος, υιοθετώντας το επώνυμο Μαουντμπάντεν των παππούδων του από την πλευρά της μητέρας του.

Ο Πρίγκιπας Φίλιππος, Δούκας του Εδιμβούργου (πρώην Φίλιπ Μαουντμπάτεν), είναι ο σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ Β΄ της Μεγάλης Βρετανίας, είναι επίσης το μακροβιότερο μέλος της Βρετανικής Βασιλικής Οικογένειας και γεννήθηκε στην Ελλάδα. Η οικογένειά του εξορίστηκε από τη χώρα όταν εκείνος ήταν ακόμη βρέφος. Έχοντας εκπαιδευτεί στην Γαλλία, την Γερμανία και την Μεγάλη Βρετανία κατατάχθηκε σε ηλικία 18 ετών στο Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό, το 1939. Από τον Ιούλιο του 1939 άρχισε να αλληλογραφεί με τη 13χρονη τότε πριγκίπισσα Ελισάβετ, η οποία ήταν μακρινή ξαδέλφη του, την οποίο είχε συναντήσει για πρώτη φορά το 1934. Έτσι ερωτεύτηκαν.

Μετά τον πόλεμο, ο Φίλιππος πήρε την απαιτούμενη άδεια από το βασιλιά Γεώργιο ΣΤ΄ προκειμένου να παντρευτεί την Ελισάβετ. Μετά από ένα αρραβώνα πέντε μηνών, ο γάμος έγινε στις 20 Νοεμβρίου 1947. Ο Φίλιππος αποστρατεύθηκε όταν η Ελισάβετ έγινε βασίλισσα το 1952, έχοντας προηγουμένως φθάσει μέχρι το βαθμό του αντιπλοιάρχου. Η σύζυγός του τον ονόμασε πρίγκιπα του Ηνωμένου Βασιλείου το 1957. Ο Φίλιππος απέκτησε…

Η συνέχεια εδώ https://bit.ly/3s8wuJj